Xenonlamp

Geschreven op 18-01-2010 4:18 door RSN

Xenonlamp

Een xenonlamp is een gasontladingslamp waarin een lichtboog wordt opgewekt in het onder hoge druk staande gas xenon. Daardoor ontstaat een bijna puntvormige lichtbron met een hoge luminantie. Naast een bijna continu spectrum aan zichtbaar licht, bevat de uitgezonden straling bij xenonlampen ook UV-straling. Er zijn xenonlampen met een vermogen van 50W tot 15kW.

Toepassingen

Xenonlampen hebben vele toepassingen ,zoals:

  * Sterilisatielampen of bacteriële lampen die operatiezalen steriliseren. Deze booglampen zijn een ideale bron van korte golflengte ultraviolet straling.
  * Elektronenbuizen
  * Stroboscopen
  * Elektronenflitsers, Xenon worden gebruikt in lampen zoals xenon flitslamp, die gebruikt worden in fototoestellen en stroboscopen.
  * Lasers.
  * Fotokopieermachines. De lichtbron in een fotokopieermachine is ook een xenonlamp.
  * Ionenmotor. In de ruimtevaart wordt xenon gebruikt als pulsgenerator in ionenmotoren, die licht uitstralen. De ionenmotor is voor het eerst uitgebreid getest door het onbemande ruimtevaartuig Deep Space 1. Deep Space 1 werd door NASA op 24 oktober 1998 gelanceerd en was primair bedoeld om een aantal nieuwe ruimtevaarttechnologieën te testen, waaronder de ionenmotor. Aan het eind van de missie was de snelheid van Deep Space 1 dankzij de ionenmotor met 4,5 kilometer per seconde toegenomen, na verbruik van slechts 81,5 kilogram brandstof. Met een conventionele raketmotor zou met dezelfde hoeveelheid brandstof slechts een tiende van die versnelling zijn bereikt. De Europese Astra 2A satelliet, die televisiesignalen doorzendt, is voorzien van een ionenmotor.
  * Automobiel, HID-lamp. Deze lampen geven een tot 3 maal beter zicht dan conventionele halogeenlampen. Sinds 1991 wordt de xenon gasontladingslamp in de automobielsector als xenonlicht aangeboden: Eerst in de BMW 7 serie, vooreerst enkel als nachtlicht, sinds 2001 echter ook als verstraler in zogenaamde Bi-Xenon-Schijnwerper.
  * Zonnesimulatoren, Continue korte boog, hoge druk Xenonlampen hebben een kleurtemperatuur die zeer dicht ligt bij zonlicht op de middag. En worden daarom gebruikt in zonne simulatoren. De chromaticiteit van deze lampen benadert het sterkst een zwarte straler die een temperatuur heeft zoals de zon.
  * Filmprojectielampen. Xenon korte boog lampen werden uitgevonden in 1940 in Duitsland en geïntroduceerd op de markt in 1951 door Osram. Eerst gelanceerd in de 2 kW grootte (XBO2001). Deze lampen begonnen de koolstofbooglampen te vervangen in filmprojectoren omdat ze een veel langere levensduur hebben. Ze worden gebruikt in typische 35mm en IMAX filmprojectiesystemen
  * Nachtkijkers. Deze booglampen stralen zeer sterk in het nabije infrarood, welk wordt gebruikt in sommige nachtkijker systemen.
  * Plasmascherm. De individuele cellen in een plasmascherm gebruiken een mengeling van xenon en neon dat omgezet wordt in een plasma door middel van elektroden. De interactie van dit plasma met de elektroden genereert ultraviolette fotonen, die een fosfor coating exiteren aan de voorkant van het scherm.

Xenon wordt ook gebruikt als “starter gas” in natriumlampen. Het heeft de laagste thermische geleidbaarheid en het laagste ionisatie potentieel van al de niet-radioactieve edelgassen. Daar het een inert of edelgas is reageert het niet met de chemische reacties die plaatsgrijpen in de lamp. De lage thermische geleidbaarheid minimaliseert warmteverliezen, en het lage ionisatie potentieel zorgt ervoor dat de doorslagspanning van het gas relatief laag is in koude toestand, waaroor de lamp gemakkelijk kan aangestoken worden.



Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
lamp, licht, Xenon

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.





Artikelen op autoblog.nl