Wilhelm Maybach

Geschreven door autoblogger, laatst aangepast op 09-02-2013 16:58 door autoblogger

Wilhelm Maybach (Heilbronn, 9 februari 1846 – Stuttgart, 29 december 1929) was een Duitse machinebouwer en industrieel die werkzaam was in de automobielindustrie. Hij bouwde motoren en ontwierp autos.

Als jarenlange vriend van Gottlieb Daimler en technisch directeur van de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) ontwikkelde hij in 1901 de eerste Mercedes, die met een voorin ingebouwde aluminiummotor van 35 pk, twee nokkenassen en een vooruitstrevende radiator in honingraatvorm een mijlpaal in de toenmalige voertuigtechniek zette en pionier van alle moderne personenwagens was. Daarom noemde men hem in Frankrijk respectvol Roi des constructeur – Koning van de constructeurs. En dat is nog niet alles: Wilhelm Maybach ontwierp nog meer Mercedes-voertuigen op het hoogste technische niveau en waarborgde daarmee een dominerende rol van het jonge merk in de internationale racesport.

Nadat hij in 1907 afscheid nam van DMG, produceerde hij samen met zijn zoon Karl vooral motoren met groot vermogen voor de luchtschepen van Graf Zeppelin. In 1921 besloot hij samen met zijn zoon Karl in eigen regie automobielen op de markt te brengen. Van begin af aan legde hij zich toe op grote, luxueuze wagens, waarvoor hij fluisterzacht lopende motoren construeerde. Maybach werd al snel tot mythe.

In 1940 produceerde het bedrijf zijn laatste voertuigen voor de civiele markt en na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf opgedoekt. Daimler-Benz behield echter het merkenrecht op de naam en bracht het merk in 2002 weer tot leven. Ze bouwden een zeer luxe auto voor het topsegment, vergelijkbaar met Rolls Royce. Het ging om de premium luxe limousines Maybach 57 en 62, die uitgelezen kwaliteit, exclusieve stijl en modernste automobieltechniek van de 21e eeuw op een hoogwaardige wijze combineren – geheel in de geest van hun uitvinder Wilhelm Maybach.

Het werd echter geen succes en na 10 jaar stopte men met de productie van Maybachs (2012). Een extra luxe variant van de Mercedes S-Klasse zal het stokje gaan overnemen. Maybach heeft nooit kunnen voldoen aan de verwachtingen die er vooraf waren. Of het nou kwam door het ‘saaie’ design of de (te?) grote gelijkenis met de S-Klasse, feit is dat de auto’s slecht verkochten.

De geniale Duitse constructeur heeft inmiddels een plaats gekregen in de European Automotive Hall of Fame in Genève. Dit vooraanstaande instituut eert hem als een persoonlijkheid die de automobielgeschiedenis uitzonderlijke diensten bewezen heeft. De kleindochter van Maybach, Irmgard Schmid-Maybach, nam het eerbewijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Genève in ontvangst. De naam Wilhelm Maybach is nauw verbonden met automobielen van de hoogst mogelijke stilistische en technische perfectie – wij voelen ons bijzonder verplicht aan dit legendarische luxe merk en zetten met de nieuwe Maybach premium limousine standards in de wereld van eerste klas automobielen, zei Prof. Jürgen Hubbert, Lid van de Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG, verantwoordelijk voor de Mercedes-Benz Car Group, tijdens de huldiging. In de Hall of Fame in de Palexpo te Genève voegt Wilhelm Maybach zich bij prominent gezelschap, waaronder Karl Benz en Gottlieb Daimler. Net als zij telt Wilhelm Maybach tot de pioniers van de automobiel.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
57, 62, daimler, maybach, persoon, wilhelm-maybach

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl