Volvo S40 / V40

Geschreven op 15-01-2010 19:43 door autoblogger

In 1995 stelt Volvo op de autoshow van Bologna de nieuwe S/V40 serie voor aan het grote publiek, deze Volvo’s waren de eerste wagens van het merk die de nieuwe type-aanduidingen mochten dragen, namelijk de “S” voor sedan, de “V” voor Versatility(= veelzijdigheid) en “XC” voor terreinwagen.

Historie wat betreft de aanduiding

Wat betreft de typeaanduidingen moesten er eerst enkele hindernissen worden genomen, want Volvo was eerst voornemens de wagens S4 en F4(“F” staat voor flexibility) te noemen, maar dat maakte inbreuk op het recht dat bij Audi berustte, want de S-reeks staat symbool voor de snellere Audi’s en Audi wilde het exclusief laten blijven. Hierop besloot Volvo de reeks S/F40 te gaan noemen, wat natuurlijk weer stuitte op verzet van Ferrari gezien de legendarische F40 van het merk. Toen koos Volvo voor de combinatie S/V40 die nog door niemand was geclaimd en zodoende bestaan de S/V40 tot vandaag de dag en zijn er in totaal 1 miljoen en 34 stuks van geproduceerd

Techniek

Deze auto’s, de opvolger van de 440/460/480 serie, staat op hetzelfde onderstel als de ook in Born gebouwde Mitsubishi Carisma, hetzij wel gemodificeerd. Het motoren aanbod van de S/V40 bestond uit verschillende benzine- en dieselmotoren met vermogens tussen 90(1.9TD)-200pk(2.0 T4)

Bijzonderheden

– Het stukje zwarte plastic tussen de achterlichtunits van de V40 moest het effect geven van glas, zodat het in feite ook een klein beetje de opvolger van de 480 was.
– De S/V40 was de eerste auto in zijn klasse die ook kon worden uitgerust met, naast een bestuurders- en bijrijdersairbag, zij-airbags.
-Het sedan model was de eerste auto die 4 sterren behaalde in de Euro-NCAP botsproeftest

Concurrenten

De S/V40 serie concurreerde met de Audi A4, Volkswagen Passat en andere D-segmenters.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
40, S40, V40, volvo

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl