Volkswagen Kever

Geschreven op 15-01-2010 18:50 door Machoman

De Volkswagen Kever werd gebouwd van 1938 tot 2003. Het is de bekendste Volkswagen, de bekendste Duitse auto, en in het algemeen een van de bekendste auto’s ooit.

Naam

Tot 1967 werd hij Typ 1, 1200, 1300 en 1500 genoemd (naar de motorinhoud in cc), maar in de volksmond werd hij, vanwege de vorm, kever genoemd, waarna de fabrikant die naam zelf ook ging gebruiken. Waarschijnlijk was de New York Times de eerste die de Volkswagen een Kever (Engels: Beetle) noemde.

Historie

Ferdinand Porsche kreeg destijds opdracht van Adolf Hitler om een auto voor het volk te maken. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn. In het boek “Het ware verhaal van de Kever” uit 2009 claimt de Nederlandse journalist Paul Schilperoord echter dat de ontwerper van de Volkswagen Kever eigenlijk Josef Ganz was. In zijn boek beschrijft Schilperoord het tragische leven van de Hongaarse Jood, die naar Zwitserland vluchtte voor de nazi’s en na de oorlog vele processen voerde voor de erkenning van zijn bijdrage tot de ontstaansgeschiedenis van de Kever. Ganz overleed in 1967 in Australië, berooid en vergeten. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie de werkelijke bedenker was van het concept “Kever”.

De kenmerkende viercilinder boxermotor van de Kever werd ontworpen door Franz Reimspiess.

Aanvankelijk werden de auto’s verkocht aan nutsbedrijven. Niet lang daarna begon men de verkoop in Duitsland en de export. Men nam het dealerwerk over van Adler. Een van de eerste exportlanden was Nederland, waar Ben Pon de auto’s importeerde. De exportmodellen waren vaak beter aangekleed. In 1972 verbrak de kever het record van van de T-Ford als meest geproduceerde auto. Ter gelegenheid van dit record werd er een speciale uitvoering gebouwd, de Weltmeister.

Van de Volkswagen Kever zijn in totaal 21 miljoen exemplaren gebouwd (21.529.464). De Kever was hiermee in 2003 de op één na meest verkochte wagen ter wereld (na de Volkswagen Golf). De laatste klassieke Volkswagen Kever werd gebouwd op 30 juli 2003 in Puebla, Mexico.

New Beetle

In 1998 starte Volkswagen met het bouwen van een nieuwe Kever: de Volkswagen New Beetle. Het was een soort retro-model met een sterke gelijkenis aan de originele Kever, technisch is de auto echter gebaseerd op de Volkswagen Golf.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
adolf-hitler, beetle, ben-pon, ferdinand-porsche, golf, kever, new-beetle, volkswagen, vw

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl