Verschillen : Citroën

Wiki: slakkie
Gemaakt op: 02-06-2017 14:48

Revisie: slakkie
Bewerkt op: 02-06-2017 14:48

André Citroën startte in het jaar 1905 een tandwielfabriek, de zaken liepen niet slecht, zelfs zo goed, dat in het jaar 1919 een eerste wagen geproduceerd werd van het Franse bedrijf, de Citroën Type A, die zijn ontstaan eigenlijk te danken heeft aan de 1e wereld oorlog, waar het tandwielbedrijf van André Citroën granaten mocht bouwen voor heel Europa. André Citroën wou wagens produceren die je hele famillie transporteerde in alle comfort, vandaar dat de Citroën Type A niet eens zo klein was, het was bovendien ook de eerste auto die aan de lopende band geproduceerd werd in Europa!


===Auto's waardoor het merk groot is geworden===
*De 2pk ( het Eendje of Geit): Een wagen met hoge opbouw, zonder veel soelaas, een auto die bereikbaar was voor iedereen en die diende om je dagdagelijks van punt A naar punt B te transporteren, maar je moest van de goedkope 2PK niet verwachten dat hij snel was, maar wel ruim en aangenaam om te besturen, op basis van de 2PK werden verschillende auto's op doorgebouwd, denk maar aan de Méhari, een leuke jeep die uitermate geschikt was voor op het terrein, boeren vonden het dan ook een fantastische auto, mede omdat hij in een wip kon omgebouwd worden van een 4 persoons cabriolet naar een pick-up, jammer genoeg flopte de auto door zijn nogal hoge kostprijs, maar leuk is hij nog steeds! Ook de Ami, de Dyane en de acadiane werden op basis van de 2PK gebouwd
*De Traction Avant, een ruime fammiliewagen die snelheden tot 100 Km/u mogelijk maakten, was de eerste Citroën met voorwielaandrijving(= Traction Avant). Enkele jaren na de introductie kondigde Citroën aan dat zij een wereld primeur hadden en ze nodigden de pers uit, maar toen die aankwamen voor een eerste blik op die wereld primeur, zagen zij enkele Traction Avant's staan, die pers dachten dat ze voor de zot werden gehouden en wilden vertrekken, juist voordat Citroën ging vertellen wat er aan de hand was. Ze wilden een hydraulische ophanging voorstellen op hun traction avant, waardoor de auto geen piep maakte, om te laten zien hoe goed het systeem werkt, stelde Citroën voor om een proefrit te maken op een zeer slechte weg, waar uitermatig champagne werd gedronken die in de auto zelf, door de bestuurder werd ingeschonken, die dag werd er geen druppel gemorst!
*En tot slot de DS, een prachtige auto die volgens kenners de eerste automibiel was die de naam 'auto' waardig was. De auto had een schitterend design en prachtige technologieën, zo was hij ook uitgerust met die schitterende hydraulische vering en hij was tevens ook de eerste auto met bochtenverlichting, super toch voor een auto uit de jaren '50!

Niet enkel boven vernoemde wagens staan in voor het bestaan van het Franse merk, denk maar aan de Type H, de ruime bestelwagen, de Sm, een elegante coupé en de CX, de opvolger van de DS, maar deze was toch minder mooi dan zijn voorganger, maar nog steeds blonk die uit door zijn spectaculair design en vinnige technologie.

==PSA==
Jammer genoeg ging het ooit ook niet goed met Citroën, met name in het jaar 1974. In dat jaar gaat Citroën failliet. Hoewel het over de zuinige 2CV beschikt, is het bedrijf slachtoffer van de energiecrisis die in 1973 de kop opsteekt. Uit angst voor een enorme ontslaggolf stelt de Franse regering voor om Citroën te laten fuseren met Peugeot. Hieruit komt in 1975 de PSA groep voort. Een van de gevolgen hiervan is dat de Peugeot 104 als Citroën LN op de markt wordt gebracht. Toch behoudt Citroën de eigen identiteit, hoewel de invloed van Peugeot wel duidelijk wordt. Aspirationeel merk Maserati wordt aan DeTomaso verkocht.

==Modellen==
In Nederland zijn de verkoopcijfers van Citroën weliswaar gedaald, maar minder dan gemiddeld. Vooral het brede aanbod kleine modellen is daar debet aan. Wat dat betreft lijken de tijden van de 2CV en verwante modellen terug. Naast de oudere C1 en C2 heeft men een nieuwe C3 en vanaf dit jaar een semi-premiummodel met de naam DS3. DS heeft in dit geval niets met de beroemde grote DS van weleer te maken. Die letters zijn natuurlijk niet voor niets gekozen, want naast de 2CV is de DS het model waar Citroën zo vaak mogelijk aan refereert om haar technologische voorsprong te benadrukken. Overigens behoren de Nemo Multispace en C3 Picasso ook tot het aanbod kleine auto's. In het middensegment biedt Citroën de C4 en C5, waarbij de laatste op sommige markten als Duits-degelijk wordt geadverteerd. Dat is en blijft de referentie in autoland en zorgt ook voor de nodige hoofdbrekens. Met name met de grootste modellen zijn de Franse merken nauwelijks in staat om concurrentie te bieden aan de Duitse hegemonie in de hogere prijsklassen. Dat geldt helaas ook voor de verre opvolger van de DS, want deze bijzonder fraaie gelijnde C6 haalt maar een paar procent van de verkoopcijfers die Citroën 40 jaar geleden met de DS bereikte. Wat het aanbod verschillende ruimteauto?s betreft is Citroën kampioen. Naast de genoemde Nemo en C3 Picasso bestaat dat uit de Berlingo, Xsara Picasso, C4 Picasso in twee carrosserievarianten en de C8, die in samenwerking met Fiat is ontwikkeld. Daarnaast is de C-Crosser de enige suv van het merk met de double chevron, die bovendien geen eigen model is, maar een van Citroën-logo?s voorziene Mitsubishi Outlander.

==Marktaandeel (NL)==
5,03 % (2002); 5,73 % (2003); 4,97 % (2004); 4,80 % (2005); 4,51 % (2006); 4,67 % (2007); 4,86 % (2008); 5,23% (1e helft 2009)