V-motor

Geschreven op 18-01-2010 5:06 door RSN

V-motor

Een V-motor is een type verbrandingsmotor met als kenmerk dat twee cilinders of rijen cilinders in een “V”-vorm ten opzichte van elkaar en van de krukas staan.

Toepassing

V-motoren worden vooral toegepast in voertuigen waarin ruimte een rol speelt. Door de cilinders schuin tegenover elkaar te zetten neemt een V-motor minder ruimte in dan een lijn- of boxermotor met dezelfde cilinderinhoud. Bovendien worden de motortrillingen minder: de krukas wordt korter, waardoor hierin minder torsie optreedt. In auto’s krijgen de drijfstangen van twee tegenover elkaar liggende cilinders meestal een gezamenlijke kruktap, waardoor nog meer ruimte wordt bespaard. De tweecilinder V-motoren van Japanse motorfietsen krijgen vaak afzonderlijke (verzette) kruktappen om de ontsteking gelijkmatiger te laten verlopen.

Niet elk type V-motor loopt van nature rustig en gelijkmatig. Eigenlijk mag alleen van V-motoren met 8, 12 en 16 cilinders verwacht worden dat ze zonder veel vibraties draaien. In V-motoren met een ander aantal zuigers (bijvoorbeeld 2, 4, 6 of 10) worden over het algemeen een of meer balansassen toegepast om de ongewenste trillingen te reduceren.

De hoek tussen de twee rijen cilinders van de V-motor verschilt van motor tot motor. Onder andere het aantal cilinders en de cilinderinhoud zorgt ervoor dat er voor vrijwel elke V-motor een optimale hoek is waaronder deze het mooist loopt. Het gros van de motoren heeft een hoek tussen de 60° en 90°, maar de hoeken kunnen variëren tussen de 15° (een VR-motor van Volkswagen) en 120° (bijv. de zeer zeldzame Moto Guzzi V-8 wegracer uit de jaren vijftig).

Configuratie

De configuratie van de V-motoren wordt normaal gesproken aangeduid met V#, waarbij # het aantal cilinders aangeeft:

  * V-twin
  * V3 *(Honda tweetakt racers)
  * V4
  * V5
  * V6
  * V8
  * V10
  * V12
  * V16
  * V18
  * V20
  * V24

Trivia

In zeldzame gevallen krijgen de beide cilinderrijen een eigen krukas, men spreekt dan van een W-motor, deze term wordt echter ook voor motoren met drie of vier rijen cilinders gebruikt.

Boxermotoren worden ten onrecht ook wel 180º V-motoren genoemd. Er is namelijk een verschil: bij een boxermotor bewegen twee tegenover elkaar liggende zuigers in tegengestelde richting (dus naar elkaar toe of van elkaar af) en delen ze niet één krukastap. Bij een 180º V-motor hebben twee tegenover elkaar gelegen zuigers wel één krukas tap en bewegen ze in dezelfde richting.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
10, 12, 16, 18, 20, 24, 3, 4, 5, 6, 8, twin, V. Motor

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl