Toyota

Geschreven door autoblogger, laatst aangepast op 05-02-2013 15:16 door autoblogger

Toyota Motor Corporation is de grootste autofabrikant ter wereld. De Japanse onderneming maakt deel uit van de Nikkei 225. Qua verkoopaantallen neemt Toyota sinds 2007 wereldwijd de eerste plaats in, nog voor General Motors.

Geschiedenis

Een Japanse ondernemer, Sakichi Toyoda, vond aan het einde van 19e eeuw een automatische weefmachine uit. Een Engels bedrijf betaalde een groot bedrag om de weefmachine in Europa te mogen bouwen. De zoon van Toyoda, Kiichiro Toyoda, kreeg dit geld om een eigen bedrijf op te richten. Kiichiro besloot autofabrikant te worden.

In 1936 begon de productie van het eerste model AA. Een jaar later werd de fabriek hernoemd naar Toyota Motor Corporation. Kiichiro Toyoda stelde zich als doel om de beste auto's van de wereld te bouwen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd een kwaliteitscontrolesysteem voor auto's ingevoerd, onder de naam "Toyota production system", wat later wereldwijd bekend raakte als Lean Manufacturing. De Toyota's raakten (zoals zoveel Japanse automerken) al snel bekend om hun betrouwbaarheid. De doelstelling voor Kiichiro Toyoda was in dat opzicht geslaagd. Het bedrijf staat bekend om een speciale bedrijfsfilosofie die wel 'Toyotisme' wordt genoemd; het was het eerste bedrijf dat het just in time-concept (Japans: kanban) invoerde als productiemethode; een bedenksel van Toyota's productiechef Taiichi Ohno. Nog steeds is Toyota een voorloper in diverse kwaliteitsmanagement- en productiemanagementprincipes. Het Toyota Production System is inmiddels door meerdere bedrijven, zoals Caterpillar en Daf gekopieerd.

Het best verkochte model is de Toyota Corolla. Na de introductie in 1966 werd de Corolla dermate populair dat het model al heel snel naar zeven landen werd geëxporteerd, waaronder ook Nederland. Enkele jaren hierna was de vraag naar Corolla's wereldwijd zo toegenomen dat Toyota besloot voor dit model een geheel nieuwe fabriek te bouwen. In 1969 exporteerde Toyota ca. 10.000 Corolla's per maand, en een jaar later was dat aantal verdubbeld. Vier jaar na de introductie van dit model reed de miljoenste Corolla van de band. Weer een jaar later werd de miljoenste Corolla geëxporteerd.

Ook de Toyota Prius baarde opzien. Bij zijn introductie in 1997 was het de eerste in serie geproduceerde hybride auto ter wereld. Het is tot op de dag van vandaag ook de meest verkochte hybride auto. De concurrentie komt met name van Honda die in 1999 de Honda Insight produceerde, en later de Honda Civic Hybrid. Deze laatste en de Toyota Prius zijn momenteel de meest verkochte hybride wagens op de Nederlandse en Belgische markt, naast een aantal modellen van Toyota's luxemerk Lexus. In 2003 waren van de Prius circa 100.000 exemplaren geproduceerd. In 2004 verscheen een nieuw en verbeterd model van de Prius op de markt, dat zelfs nog zuiniger was. In 2008 werd een nieuwe mijlpaal bereikt: 1.000.000 stuks.

In Europa heeft Toyota een marktaandeel van 5 procent. In het eerste kwartaal van 2007 is Toyota de grootste autofabrikant ter wereld geworden. General Motors, dat 76 jaar lang de grootste was, zakte naar de tweede plaats. Toyota mikt op een marktaandeel van 15 procent wereldwijd.

Begin 2010 kwam Toyota zeer negatief in het nieuws dankzij een aantal grote terugroepacties, ook wel bekend als [http://www.autoblog.nl/archive/tag/toyota+terugroepactie Throttlegate].

Modellen

Toyota is in de loop van dit decennium enorm gegroeid en is het grootste autoconcern ter wereld geworden. Maar ook in Nederland is het marktaandeel verdubbeld tot een kleine tien procent. Dat is met name te danken aan de komst van een aantal aantrekkelijk gelijnde kleine modellen en natuurlijk de Prius. Dat hybridemodel past uitstekend bij het huidige tijdsbeeld van milieubewustzijn en wordt door de overheid gesubsidieerd met aantrekkelijke belastingpercentages. De kleine modellen zijn de al langer bekende Aygo en Yaris, die beiden in Europa gebouwd worden. Dat geldt niet voor de nieuwe iQ, die sowieso een buitenbeentje is. Je zou het een concurrent van de Fiat 500 en Mini kunnen noemen, want hij heeft daarmee gemeen dat hij relatief duur is voor zijn grootte. Hij moet het hebben van zijn techniek en aparte uiterlijk en is daarmee behoorlijk succesvol. De middenklassers Auris en Avensis zijn wat minder spannend en sluiten daarmee aan bij het traditonele koperspubliek. Van een geheel andere orde zijn de terreinauto’s en suv’s van Toyota, die kunnen bogen op de ijzersterke reputatie van de beroemde Landcruiser. Jarenlang bestond het programma ook uit coupé’s, waarvan de verschillende versies van de Celica het bekendst zijn. Die is al een tijdje niet meer leverbaar, maar Toyota liet op de Tokyo Motor Show in 2009 een samen met Subaru ontwikkeld prototype van een nieuwe coupé zien. Het productiemodel daarvan zou wel eens een erg fraai model kunnen worden, waar de liefhebber met smacht op zit te wachten. Een beetje aparte modellen zijn sowieso goed voor het imago van een merk, want ze spreken vaak een jong publiek aan, waarvan men hoopt dat dat vaste klanten worden. De Urban Cruiser met zijn hoge gedrongen koets is daar een goed voorbeeld van.

Marktaandelen (NL)

4,83 % (2002); 5,31 % (2003); 6,05 % (2004; 6,25 % (2005); 7,42 % (2006); 7,99 % (2007); 7,84 (2008); 9,53 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, Corolla, Japan, Prius, Sakichi-Toyoda, toyota

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl