Toyota Prius

Geschreven op 04-02-2010 10:38 door autoblogger

De Toyota Prius is een hybride auto met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor.

Oorsprong

Een benzinemotor is zuinig bij een continu toerental en verbruikt meer brandstof bij een wisselend toerental. Voor een elektromotor geldt het omgekeerde: deze is zeer efficiënt bij wisselende toerentallen, maar leent zich minder goed voor lange afstanden en hoge snelheden op de autosnelweg. Daarom combineerde Toyota beide motoren in één auto. Het resultaat: de Toyota Prius is bijna zuiniger dan het kleinste stadsautootje, maar heeft de grootte van een middenklasse-auto.

Geschiedenis

De auto wordt sinds 1997 geproduceerd voor Japan en sinds 2000 voor de wereldmarkt. Tot einde 2003 werden er 160.000 auto’s van het eerste type geproduceerd.

In februari 2004 werd de Prius II geïntroduceerd. Met een prijs vanaf €25.250 was dit een ruime, milieuvriendelijke en toch luxe auto. De uitvoeringen die leverbaar werden waren de THSD en de THSD Business Edition. De Toyota Prius werd door een Europese vakjury van autojournalisten uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2005 en ook in de Verenigde Staten werd dit model tot “Auto van het Jaar” gekozen, wat uniek is.

De Toyota Prius heeft voor modeljaar 2006 een kleine verjongingskuur ondergaan. Aan de zogenaamde “hybride aandrijving” is niets veranderd. In vergelijking met de auto uit 2004 heeft de vernieuwde Prius een iets ander front, nieuwe remlichten en staan nieuwe lakkleuren op het programma. Het echte nieuws was de intelligente parkeerhulp. Het komt er op neer dat de Prius zich voortaan zelf kan parkeren. Het stuurwiel draait uit zichzelf en de auto rijdt rustig achteruit een parkeervak in.

In juni 2009 kwam de derde generatie Prius op de markt. De nieuwste Prius werd uitgerust met een grotere benzinemotor van 1,8 liter en ook de overige afmetingen van de auto namen toe. Het brandstofverbruik daarentegen nam af. Volgens Toyota verbruikt de nieuwe Prius gemiddeld 1 liter per 25,6 km.

In augustus 2009 overschreed Toyota de grens van 2.000.000 hybride auto’s. Hierin werden alle hybride modellen van Toyota en Lexus in verrekend, maar de Prius scoorde het hoogst met een aandeel van 70%.

Toekomst

Toyota heeft voor 2011 de Toyota Prius Wagon in de agenda genoteerd. Deze stationwagen zal van de derde generatie Prius zijn, waarvan de eerste sedanmodellen in de zomer van 2009 in Japan zullen verschijnen en kort daarna in de rest van de wereld. Met de sedan, een MPV en de stationwagen hoopt Toyota zijn doelstelling te kunnen realiseren.

Het gerucht gaat dat na 2011 “Prius” een aparte merknaam zal worden: vanaf dan worden alle hybridemodellen onder deze naam ondergebracht. Dit is echter twijfelachtig, omdat Toyota na 2020 uitsluitend hybride auto’s wil produceren.

Plug-in Prius

In 2010 worden de eerste plug-in modellen van de Prius in massaproductie genomen. De eerstvolgende generatie met Li-ion-batterijen wordt dus uitgebreid. De accu kan dan ook thuis in het stopcontact worden opgeladen. Er rijden nu ook al door gebruikers aangepaste modellen rond die deze optie al bevatten.

Trivia

  • Het model 2004 van de Toyota Prius is zeer populair bij verschillende Amerikaanse acteurs, zoals Leonardo DiCaprio. Dit heeft mogelijk te maken met het milieuvriendelijke imago dat deze auto heeft.
  • Een nadeel van de Prius is dat hij gevaarlijker is voor de brandweer als hij betrokken is bij een ongeluk. Vanwege de elektrische aandrijving lopen er leidingen met een hogere spanning door de auto dan de gebruikelijke 12 Volt van reguliere auto’s. Als deze leidingen bij het openknippen van de auto beschadigd worden loopt men het risico op een flinke elektrische schok.


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
elektrisch, hippies, Hybride, milieu, Plug in, Prius, toyota

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl