Suzuki

Geschreven op 04-02-2010 10:37 door autoblogger

Suzuki is een Japanse multinational die vooral bekend is als fabrikant van auto’s en motorfietsen. Het hoofdkantoor staat in Hamamatsu.

Aanvankelijk maakte het bedrijf verschillende producten, waaronder weefgetouwen en wapens. In 1937 produceerde men een kleine auto, gebaseerd op de Austin Seven. Eigenaren van het bedrijf waren Michio Suzuki, die het in 1909 had opgericht, en zijn schoonzoon Shunzo Suzuki, die de familienaam naar Japanse traditie had overgenomen.

Motorfietsen

In 1951 werd de eerste motorfiets gebouwd, eigenlijk een fiets met hulpmotor, de “Power Free”, toen nog onder de merknaam SJK (Suzuki Jidosha Kogyo). De cilinderinhoud van dit model bedroeg 36 cc. Toen er meer Suzuki-motorfietsen kwamen waren dit aanvankelijk tweetaktmodellen die in de jaren vijftig onder de merknaam Colleda werden verkocht, maar vanaf 1975 is men overgeschakeld op viertaktmotoren.

Suzuki levert motorfietsen in alle categorieën en voor vrijwel alle takken van motorsport. Daarnaast bouwt Suzuki buitenboordmotoren, fietsen, motorboten en zelfs prefab-woningen. Het merk heeft fabrieken in Japan, Maleisië, Taiwan, Indonesië, de Filipijnen, Mozambique, Hongarije en Nigeria.

Spot- en bijnamen

  * Suzuki RZ 63 250 cc viercilinder tweetakt wegracer 1963: Whispering death
  * Suzuki B100P (1964): Bloop
  * Suzuki GSX-R-modellen: Gix, Gixxer
  * Suzuki GT 750 (1971): Fluitketel, waterbak, waterbuffel, waterorgel, Kettle (Eng.) (vanwege de destijds bij motorfietsen nog zeldzame waterkoeling)
  * Suzuki GSX 1300 R (1999): Hayabusa, Busa, Boes, Conehead (Eng.) deze laatste vanwege de bijzondere aerodynamische vorm van de neus en kont
  * Suzuki (algemeen): Scheur U Zelf Uw Kist In, Soes, Suzy, Zookey

Automobielen

  * Suzuki A-Star
  * Suzuki Alto
  * Suzuki Baleno
  * Suzuki Grand Vitara
  * Suzuki Ignis
  * Suzuki Jimny
  * Suzuki LJ
  * Suzuki SJ
  * Suzuki Splash
  * Suzuki Swift
  * Suzuki SX4
  * Suzuki SX4 Sedan
  * Suzuki Vitara
  * Suzuki Wagon R
  * Suzuki Wagon R+

Suzuki in Nederland

Suzuki is een relatief groot merk in Nederland en dat alleen met kleinere modellen. Het is een vrij groot aanbod net aan de basis al decennia de Alto, maar ook het model erboven kennen we al jaren: de Swift, die vanaf 2009 ongewild wordt geassocieerd met de ramp op Koninginnedag. Dat is natuurlijk absurd, want het had elk ander merk geweest kunnen zijn. De overige modellen zijn wat minder bekend, maar dat komt misschien doordat de namen vrij nieuw zijn: de kleine ruimteauto Splash en de suv SX4. Opmerkelijk is dat Suzuki-modellen in de loop der jaren ook gebruikt worden door andere fabrikanten zoals Opel en Fiat. De enige modellen waar dat niet voor geldt zijn de terreinauto’s Jimny en Grand Vitara. De laatste wordt met drie of vijf deuren geleverd en doet zijn naam eer aan, want het is de grootste Suzuki.

Marktaandeel (NL)

4,24 % (2002); 2,64 % (2003); 2,46 % (2004); 2,54 % (2005); 2,59 % (2006); 2,90 % (2007); 2,92 % (2008); 3,10 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, Japan, Suzuki

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl