Supercharger

Geschreven op 11-11-2009 15:59 door robbie

Een supercharger (of compressor) wordt aangedreven door de motor en zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de motor wordt gepompt. Daardoor stijgt het vermogen. Vaak is er verwarring over het verschil tussen superchargers en turbo’s. In het algemeen kan er gezegd worden dat turbo’s aangedreven worden door uitlaatgassen van de motor. Superchargers worden aangedreven door de motor (bijvoorbeeld via een riem). Een supercharger draait daarom altijd mee als de motor draait. Een turbo moet eerst op druk komen en zeker vroeger leverde dat een ‘turbo gat’ op. Het duurde namelijk even voordat de turbo extra vermogen ging leveren.

Een supercharger heeft wel als nadeel dat hij energie kost om daarna mee energie te kunnen leveren. Daardoor is het benzineverbruik vaak niet extreem gunstig. Gottlieb Daimler is de eerste persoon die een patent heeft aangevraagd voor supercharger technieken. Mercedes heeft jarenlang gebruik gemaakt van Kompressor motoren. Ook de legendarische ‘Blower’ Bentley’s waren voorzien van een supercharger. Momenteel gebruiken ook Jaguar, Land Rover en GM motoren die voorzien zijn van een supercharger.

Volkswagen combineert zelfs een turbo met een supercharger voor hun TSI motoren.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
supercharger, techniek

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl