Spyker

Geschreven op 03-02-2010 15:20 door autoblogger

Spyker Cars NV is een Nederlandse fabrikant van exclusieve sportwagens naar een ontwerp van ingenieur Maarten de Bruijn.

Het motto van de autofabrikant is “nulla tenaci invia est via” (vertaald uit het Latijn betekent het “voor volhouders is geen weg onbegaanbaar”). Dit motto, en de merknaam zijn afkomstig van Spyker Automobielen N.V., een Nederlandse automobielfabriek die begin 20e eeuw internationaal doorbrak, maar in 1926 werd opgeheven, zie Spyker.

Geschiedenis

De merknaam Spyker werd in 1999 geregistreerd door de Nederlandse zakenman Victor Muller.

Het bedrijf, aanvankelijk gevestigd in een schuur bij de ouderlijke woning van De Bruijn waar De Bruijn sinds 1990 aan een prototype Silvestris werkte, kon met steun van Muller een fabriek in Zeewolde laten bouwen. Om te kijken of het ontwerp goed was hanteerde De Bruijn de “S.J.K.F.”; de School-Jeugd-Kijk-Factor (bron: Autovisie).

Anno 2004 is Spyker Cars NV een fabrikant van exclusieve sportwagens die rond de € 300.000 per stuk kosten. Het bedrijf heeft dealers in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Azië. Spyker kreeg op 27 mei 2004 een notering aan de Euronext; de introductiekoers was € 15,50.

Breuk

Maarten de Bruijn, medeoprichter en creatief brein achter Spyker Cars, stapte in 2005 uit het bedrijf door een “verschil in inzicht” met medeoprichter Victor Muller. Hieraan lag onder andere ten grondslag dat Maarten de Bruijn enkel sportwagens wilde maken met Spyker. Victor Muller was echter ook geïnteresseerd in de productie van luxe terreinwagens, waarvan de Spyker D8 Peking to Paris het resultaat is.

Maarten de Bruijn heeft met het geld wat hij verdiende met Spyker Cars (ongeveer 2 miljoen euro) een nieuw bedrijf opgericht (Silvestris) dat zich richt op de productie van net zo luxe speedboten, in dezelfde stijl als de door hem zelf ontworpen sportwagens.

2007-2008

In 2007 kwam Spyker meermaals negatief in het nieuws. Zo zou het bedrijf uit Zeewolde haar rekeningen niet betalen. De Telegraaf publiceerde een fax van carrosseriebouwer Karmann waaruit bleek dat een rekening van ongeveer een half miljoen euro open stond. Als gevolg van deze en andere negatieve berichten trad CEO Victor Muller af ten gunste van Michiel Mol. Muller bleef wel in dienst van Spyker.

Na een bericht in het Algemeen Dagblad op 28 augustus 2007, waarin werd gesteld dat het faillissement van Spyker Cars NV was aangevraagd door schuldeisers, daalde het aandeel op Euronext met 12%. Noch bij de Maastrichtse rechtbank (waar de faillissementsaanvraag zou zijn ingediend), noch bij de verzekeraar van Spyker bleek echter iets bekend te zijn. Spyker verzocht vervolgens de Autoriteit Financiële Markten een en ander te onderzoeken. De AFM draaide na onderzoek vervolgens de handel in het aandeel Spyker terug, en het Algemeen Dagblad rectificeerde haar berichtgeving via haar internetsite.

Echter, de negatieve berichtgeving hield aan. AFM verzocht Spyker de jaarrekening over 2006 te herzien, waarin 8 ton winst werd geboekt; volgens AFM had dat een verlies moeten zijn. Spyker kreeg op 28 december 2007 van de Ondernemingskamer gelijk. AFM ging in 2008 in beroep, maar ook de Hoge Raad oordeelde op 24 december 2008 dat Spyker op alle punten gelijk had. De procedure heeft Spyker 800.000 euro gekost en leverde andermaal negatieve publiciteit op. Hoewel beide overwinningen op AFM nauwelijks werden gepubliceerd, kreeg de AFM veel publiciteit met haar aanklacht.

Na de verkoop van het Spyker F1 Team trok Michiel Mol zich terug als bestuursvoorzitter en nam Victor Muller weer zijn oude plaats in als CEO.

2009

In maart 2009 onthult Muller op de autosalon in Genève de nieuwe Spyker C8 Aileron. Hij doet daarbij de belofte: “De Aileron is voor Spyker de auto die het bedrijf naar een langverwachte winstgevendheid leidt.”[3]

Op 20 november 2009 maakt Spyker bekend dat de productie in Zeewolde wordt beeindigd. De assemblage zal voortaan gaan plaatsvinden in het Britse Coventry. Reden voor de verplaatsing is kostenbesparing. De fabrikant verwacht met de ingreep miljoenen euro’s aan kosten te kunnen besparen. Deze maatregel betekent waarschijnlijk het ontslag van de 45 medewerkers in Zeewolde. Spyker heeft echter aangeboden de groep getroffen werknemers mee te laten verhuizen naar Engeland.[4]

In december 2009 is Spyker Cars in onderhandeling met General Motors over de overname van het Zweedse Saab Automobile. Op 15 december werd bekend dat Spyker de enige overgebleven overnamekandidaat was voor Saab.

Andere activiteiten

Spyker Squadron

In 2005 behaalde het race team van Spyker (Spyker Squadron) de eerste successen in de loodzware FIA GT en LMES endurance wedstrijden. Deze races werden jarenlang gedomineerd door de fabrieks-Porsches en -Ferrari’s. Onder leiding van Peter van Erp en Ronald van de Laar werden meerdere podiumplaatsen behaald.

Spyker F1 Team

Op 9 september 2006 werden de geruchten dat Spyker de Formule 1 in zou gaan, door met een groep investeerders onder leiding van Michiel Mol het Midland-MF1 Racing team over te nemen, bevestigd. Tijdens de Grand Prix Formule 1 van Italië in 2006 werd bekend gemaakt dat het consortium daadwerkelijk MF1 Racing heeft overgenomen. De naam van het team zal daardoor veranderen in Spyker MF1. In totaal is een bedrag van US$106,6 miljoen overeenkomen voor de verkoop. Dit bedrag zal in drie termijnen betaald moeten worden: US$68,6 miljoen voor 30 september 2006, de rest in twee jaarlijkse termijnen van respectievelijk US$15 miljoen en US$23 miljoen. Op woensdagmiddag 27 september 2006 gingen de aandeelhouders van Spyker akkoord met de aangifte van 2.650.000 nieuwe aandelen, die werden geprijsd op 20 euro, een flinke premie ten opzichte van de beurskoers op dat moment, waarvan Michiel Mol het merendeel kocht.

De aandeelhouders van Spyker gaan op zaterdag 29 september 2007 – ironisch genoeg het weekend dat het F1-team haar enige WK-punt scoort – akkoord met de verkoop van het Formule 1-team voor 88 miljoen euro aan een combinatie van Strongwind (Michiel Mol) en Kingfisher/Watson Limited (Vijay Mallya) uit India. Dat is zes miljoen meer dan het aanvankelijke overnamebedrag. Toch is er geen sprake van een boekwinst, omdat Spyker fors heeft geïnvesteerd en eveneens forse verliezen heeft geleden door de hoge operationele kosten. Op 5 oktober wordt bekend gemaakt dat de verkoop is afgerond.[6] Ad-interim directeur Hans Hugenholtz noemt het “geen mooie transactie, maar het is de best mogelijke en eerlijke prijs”. Op 4 oktober 2008 krijgt Spyker een aanvullend bedrag van 2,6 miljoen euro van de escrow account van het Formule 1-team. Spyker heeft nog een claim lopen tegen Orange India Holding, de nieuwe eigenaar van het F1-team, en verwacht in 2009 nog 2 miljoen euro te kunnen ontvangen.

Marketing

Aanwezigheid in Hollywoodfilms is bij Spyker onderdeel van de marketingstrategie. Het komt er op neer dat Spyker auto’s levert voor films en dat Spyker daarna niets hoeft te betalen voor de vertoning in de film.

Zo rijdt hoofdrolspeelster Sharon Stone in de film Basic Instinct 2 (2006) in een Spyker C8 Laviolette.

In The Pink Panther (2006) zijn er twee shots te zien waar een Spyker sportwagen geparkeerd staat.

Daarnaast zullen de C8 Spyder en een C12 LaTurbie te zien zijn in de martial arts-actiethriller War, van de filmmaatschappij Lionsgate.

Ook is Spyker aanwezig in gameswereld: de Spyker C8 Double 12S komt terug in de game Project Gotham Racing 3 voor de Xbox 360. Op de PlayStation 2 is de Spyker C8 Laviolette te zien in Gran Turismo 4, komt er een Spyker voor in Test Drive Unlimited en er komt een Spyker C8 Spyder voor in de Le Mans race van Race driver: GRID.

Modellen

Productiemodellen

  * Spyker C8
  * Spyker C8 Spyder
  * Spyker C8 Laviolette
  * Spyker C8 Double 12S

Prototypes

  * Spyker D8 SSUV Peking to Paris
  * spyker D12 SSUV peking to Paris
  * Spyker C12 Zagato
  * Spyker C8 Aileron
  * Spyker E8
  * Spyker E12

Spyker Squadron

  * Spyker C8 Double 12R
  * Spyker C8 Spyder GT2R
  * Spyker C8 Laviolette GT2R

Formule 1

  * Spyker MF1
  * Spyker F6 VIII

Trivia

  * Busta Rhymes, de veelverdienende hiphop-artiest met een manie voor auto's, wilde zijn Spyker per direct en kreeg 'm ook. Hij was een van de eerste eigenaren van een Spyker.
  * Voor Kerstmis 2005 deed Jennifer Lopez haar man Marc Anthony een Spyker C8 Spyder cadeau. De auto was nogal groot om onder de kerstboom te plaatsen dus legde ze onder de kerstboom een Spyker-miniatuurtje.
  * Op 10 mei 2004 kwam in Nederland een velletje van tien postzegels van 0,39 euro uit. Afgebeeld zijn een Spyker C4 uit 1922, en de nieuwe Spyker C8 Double12 R. De postzegels werden uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Jeugdfilatelie Nederland.


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
aileron, automerk, c8, d12, d8, F1, le-mans, Maarten-de-Bruijn, nulla-tenaci-invia-est-via, spyker, tenaci, victor-muller

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl