Smart

Geschreven op 03-02-2010 15:12 door autoblogger

De Smart (Swatch Mercedes Art) is een automerk van het concern Daimler A.G. Soms wordt ook de naam MCC Smart gebruikt.

Geschiedenis

De organisatie van Swatch had het idee om een kleine trendy auto op de markt te brengen. Hiertoe werd een consortium opgericht en ontstond de Smart CityCoupé, een kleine auto die plaats biedt aan twee personen.

Oorspronkelijk was de bedrijfsnaam Micro Compact Car GmbH (MCC), dit bedrijf werd in 1994 opgericht en was een joint-venture tussen Mercedes-Benz en de Swatch Group.

Het eerste studiemodel, de ‘Swatch Mercedes Art Car’, of kortweg Smart, werd op de autoshow van Frankfurt in 1995 getoond. Het kreeg in 1996 de Europese designprijs.

De Smart is vanaf de introductie in 1998 een populaire reclameauto. Nadat gebleken was dat er een markt was voor de auto, volgden er diverse andere modellen. Naast de Smart fortwo kwamen er de fortwo cabrio, de fortwo coupe, fortwo crossblade, roadster, roadster coupe, en de forfour.

De bedrijfsnaam werd in september 2002 gewijzigd in Smart GmbH.

De Smart wordt niet bij de traditionele autodealers verkocht maar in zogenaamde Smart Centers, garages in de grote steden langs doorgaande wegen waar de modellen in een glazen vitrine boven elkaar te zien zijn.

Alle Smarts worden gemaakt in Hambach (Frankrijk), behalve de ForFour, die in Born (Nederland) werd gemaakt door NedCar. Het wereldwijde hoofdkantoor van Smart is in Duitsland.

Smart maakt verlies en poogt door zich toe te leggen op de ForTwo en ForTwo cabrio te overleven. De ForFour, Roadster en Roadster Coupé zijn al niet meer in productie. Maar er bestaan plannen om de ForFour weer terug in productie te nemen vanwege de stijgende vraag naar compacte auto’s.

Modellen

Smart bestaat ruim tien en de eerste jaren bestond het programma uit een kleine tweezitter met een onderscheidend uiterlijk, hoewel sommigen er een veredelde invalidenauto in zagen. Smart-eigenaar Daimler wilde downsizen en het merk Smart paste mooi onder het Mercedes-programma met de toen ook nieuwe A-klasse aan de onderzijde. Smart zou daartoe moeten uitgroeien naar een echt merk met een aantal kleinere modellen. De Smart Forfour (vierzitter) en de Roadster werden snel aan het gamma toegevoegd, maar konden geen concurrentie bieden aan de gevestigde orde. Na een paar jaar zijn die modellen uit productie genomen en bleef men doorgaan met de inmiddels Fortwo gedoopte tweezitters. Inmiddels zijn we toe aan de tweede versie, die wederom ook in open uitvoering leverbaar is. De auto lijkt technisch en vooral qua uiterlijk overigens sterk op het oermodel. De verkoopcijfers zijn in de loop van de jaren niet altijd even florissant geweest, maar in de huidige economische malaise profiteert Smart van de relatief sterke vraag naar kleine en zuinige auto’s.

Marktaandeel (NL)

0,59 % (2002); 0,36 % (2003); 0,42 % (2004) ; 0,43 % (2005); 0,41 % (2006); 0,19 % (2007); 0,19 % (2008); 0,22% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, daimler, mcc, mercedes, smart, swatch

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl