Rolls Royce

Geschreven op 02-02-2010 16:52 door autoblogger

Rolls-Royce Limited was een Britse producent van automobielen en vliegtuigmotoren. Het bedrijf ontstond in 1906 en ging in 1971 failliet ten gevolge van torenhoge ontwikkelingskosten voor de RB211-turbofan. Dat leidde tot de nationalisering van de onderneming en in 1973 werd de autodivisie afgesplitst als Rolls-Royce Motors. Rolls-Royce Limited zelf werd in 1987 weer geprivatiseerd onder de naam Rolls-Royce plc.

In 1980 werd Rolls-Royce Motors verkocht aan industrieconcern Vickers dat op zijn beurt in 1998 besliste het weer te verkopen. Vickers wilde het bedrijf aanvankelijk aan BMW verkopen, dat al geruime tijd motoren leverde aan het automerk, maar Volkswagen deed verrassend genoeg een hoger bod. BMW’s bood uiteindelijk £340 miljoen (€497,497 miljoen) terwijl Volkswagen bereid was £430 miljoen (€629,187 miljoen) te betalen.

Volkswagen bekwam zo de rechten op het Spirit of Ecstasy-ornament en het kenmerkende radiatorrooster, maar ontdekte dat het naamgebruik van Rolls-Royce en het logo eigendom waren van Rolls-Royce plc, de vliegtuigmotorbouwer. Dat bedrijf, dat recent joint-ventures had gehad met BMW, verkocht deze rechten aan BMW. En zo kwamen beide Duitse constructeurs in een impasse. Volkswagen had de mascotte en het radiatorrooster terwijl BMW de naam en het logo had. BMW kocht daarop een optie op Volkswagens’handelsmerken voor £40 miljoen (€58,53 miljoen). Waarnemers vonden dat een koopje voor wat mogelijk de meest waardevolle eigendommen van Rolls-Royce zijn. Volkswagen commentarieerde dat het hen eigenlijk enkel om het bijbehorende Bentley te doen was.

Uiteindelijk kwamen beiden tot een overeenkomst. Tot en met 2002 zou BMW motoren blijven leveren voor Rolls-Royce en Bentley. Vanaf 1 januari 2003 mocht BMW dan zelf auto’s onder de naam Rolls-Royce beginnen te bouwen.

Rolls-Royce plc

Rolls-Royce plc is de op één na grootste vliegtuigmotorbouwer ter wereld, na General Electric Aviation. Het bedrijf is verder actief in de defensie-, scheepsmotoren- en energie industrie.

Rolls-Royce Motors

Nadat BMW met Volkswagen een deal had bereikt mocht BMW vanaf 1 januari 2003 Rolls-Royces beginnen bouwen. Daarvoor werd een nieuwe fabriek gebouwd in Goodwood (West Sussex, Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk). Volkswagen bezat immers de vroegere Rolls-Royce fabriek in Crewe en wijdde die aan de productie van voormalig zustermerk Bentley. De productie van de Rolls-Royce Corniche 2000, onder Volkswagen, werd in 2002 beëindigd.

Rolls Royce en voormalig zustermerk Bentley zijn inmiddels regelrechte concurrenten met een uitgebreide modellenlijn. De respectievelijke nieuwe Duitse eigenaars hebben na de scheiding rond de eeuwwisseling verschillende wegen gekozen. BMW ontwierp een totaal nieuw model, de Phantom, als opvolger van de Silver Seraph en maakte er meteen een (nog) groter slagslip van. De rechten op het model bleven bij Bentley, dat onder de hoede van Volkswagen kwam en zodoende bleef haar Arnage nog de gehele jaren nul in productie. Volkswagen ontwikkelde een kleiner model, waarmee veel grotere verkochte aantallen bereikt werden. De Phantom is één van de grootste auto’s op de markt en de productie daarvan beloopt nog geen duizend stuks per jaar. Hij is ook leverbaar met een verlengde wielbasis en als coupé en cabriolet, de laatste met de fraaie benaming Drophead-Coupé. 2009 was het jaar van de nieuwe Baby-Rolls, die eerst als prototype op de autoshow van Genève werd gepresenteerd en eind van het jaar stond hij in bijna ongewijzigde vorm op de autoshow van Frankfurt. Deze Ghost kreeg net als de Phantom een naam uit de rijke historie van Rolls Royce.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, bentley, bmw, ghost, phantom, rolls-royce, volkswagen

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl