Rimpelige voorruit

Geschreven op 29-08-2018 12:36 door RRRobert

Sommige auto’s hebben een rimpelige voorruit, of zijruiten. Dit hebben veel auto’s nog steeds, het wordt zichtbaar met een polarisatie filter.

De ‘rimpels’ komen doordat het glas wordt getemperd nadat het gebogen is (en dus nog heet is). Dit doen ze door het glas snel af te koelen, door koude lucht op het glas te blazen. Deze afkoeling zorgt ervoor dat de buitenkanten sneller afkoelen (en dus krimpt) dan de binnenkant. Hierdoor krijg je drukspanning in de buitenlagen, waardoor het glas sterker wordt. De lucht kan op verschillende manieren op het glas geblazen worden wat ervoor zorgt dat het glas niet over het gehele oppervlak uniform afkoelt, wat weer leidt tot spanningsverschillen. Onder gepolariseerd licht worden deze spanningsverschillen zichtbaar doordat de breking van het glas hiervan afhankelijk is.

Het glas van de voorruit kan ook gehard zijn door lucht via lamellen op het glas te blazen (lijnen). Vaak zie je ‘spotting’ op glazen, in dat geval wordt het glas afgekoeld door honderden kleine nozzles.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
glas

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl