Renault

Geschreven op 02-02-2010 16:47 door autoblogger

Renault S.A. is een Franse fabrikant van personenauto’s, bedrijfswagens, trucks, tractoren en vliegtuigmotoren. Het concern is opgericht door Louis Renault en is een groot gedeelte van zijn bestaan staatsbedrijf geweest, onder de naam Régie Nationale des Usines Renault.

Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Boulogne-Billancourt en het onderzoekshoofdkantoor (Technocentre Renault) in Saint-Quentin-en-Yvelines. De huidige bestuursvoorzitter is de Zwitser Louis Schweitzer. Sinds maart 2005 is Carlos Ghosn, een Braziliaan die wereldfaam heeft bereikt door zijn optreden bij Nissan, president en CEO van het bedrijf.

Groupe Renault bestaat uit vier bedrijven: Renault (2.307.280 auto’s in 2005), Renault Samsung Motors (118.438 auto’s), Alpine (buiten gebruik genomen in 1994) en Dacia (191.100 auto’s). Ook heeft Renault S.A. het grootse aandeel (20%) in de beursgenoteerde Volvo Group, die op zijn beurt de divisie Renault Trucks beheert. De tractorendivisie is in 2004 overgenomen door het Duitse Claas.

Geschiedenis

Op 25 februari 1899 richt Louis Renault samen met zijn broers, Marcel en Fernand, Renault Frères op. De onderneming groeit snel en de klanten komen van heinde en verre om de auto’s van de gebroeders Renault te kopen. Het productieaantal van Renault stijgt snel; van 2200 auto’s in 1906, naar 3800 in 1908 en bijna een verdubbeling binnen twee jaar naar 6800 (1910). Marcel Renault overlijdt in 1903 als hij verongelukt tijdens de rally van Parijs naar Madrid. Louis blijft alleen achter aan het roer van het bedrijf als ook Fernand zich, twee maanden voor zijn dood, terugtrekt uit het bedrijf in 1909.

In april 1911 vertrekt Louis naar de Verenigde Staten om te kijken naar de productiefaciliteiten van Ford, waar heel Europa over aan het praten was. Hij ontmoet Henry Ford en als hij terugkeert naar Parijs is hij vastbesloten om Renault een van de grootste industriële concerns van Frankrijk te maken. Renault wordt al snel ontdekt door de Franse elite en binnen een korte tijd wordt het automerk aangesproken door de adel en topzakenmannen uit het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Rusland en Spanje. Tijdens het bezoek van de koning en koningin van Spanje in 1906 verplaatst het gezelschap zich in een Renault 35 CV, samen met de Franse president Emile Loubet. Het autobedrijf blijft doorgroeien en weet de combinatie sport en luxe goed te combineren (zo won Marcel in 1902 de race van Parijs naar Wenen in een Renault).

De Renault 40 CV was het topmodel van Renault, de auto won ook de Rally van Monte Carlo in 1925 en breekt verscheidende records. Van 3 tot 4 juni legde een 40 CV in 24 uur precies 3384,749 kilometer af, waarmee de 40 CV het snelheidsrecord brak. Over een tijdsbestek van 24 uur reed de auto gemiddeld 141,031 kilometer per uur, een prestatie destijds. Alhoewel Bentley een paar maanden later het record op zich vestigde, brak een nieuw geintroduceerde 40 CV (uit juli 1926) opnieuw het record door een gemiddelde snelheid van 173,649 km/u te bereiken over een tijdsbestek van 24 uur. Het wordt opgevolgd door de Reinastella (Of RM) met een achtcilindermotor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceert Renault zowel machines en gevechtsvoertuigen voor de geallieerden als voor de Duitsers. Louis Renault wordt na de bevrijding van Frankrijk in 1944 gearresteerd en kort daarna overlijdt hij in de gevangenis, nog voordat de rechtszaak tegen hem kon beginnen. Renault Frères wordt eigendom van de staat en hernoemd naar Régie Nationale des Usines Renault. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de populaire 4CV geïntroduceerd.

In de jaren ’50 wordt er veel geëxperimenteerd met aerodynamica. In de jaren zestig wordt er eindelijk vooruitgang geboekt door Renault met behulp van het experimentele verleden uit de jaren ’50. De Renault 16 wordt door Dreyfus geintroduceerd als hét nieuwe model van Renault en met dit nieuwe model heeft het concern tevens een wereldprimeur te pakken. De vorm, het achterliggende idee en de fabricage wordt geroemd in de internationale autopers.

In de jaren zestig behoort het Amerikaanse automerk AMC-Rambler ook tot het concern. Renault wordt eigenaar van de American Motors Corporation (AMC), onder andere eigenaar van Jeep. In 1987 verkocht Renault AMC weer, aan Chrysler, nadat een aantal Renault modellen aan de andere kant van de oceaan verkocht werden als AMC.

In de jaren zeventig trekt Renault de stoute schoenen aan en introduceert een eigen Formule 1-voertuig, de RS 01. In 1978 wordt Renault in de 24 uren van Le Mans eerste, met de Alpine A442B. De successen in de autosport werden door Renault ingezet in de personenwagens die ze produceerden. Zo introduceert men eind jaren ’70 een populaire turbotechnologie in de motorentechniek voor de personenwagens. Men introduceert als opvolger van de Renault 4 de Renault 5. In 1984 introduceert Renault de Espace, gemaakt door Matra.

Renault introduceert de Clio, de nieuwe Espace en de Twingo in de jaren negentig. Volvo nam de truckafdeling van Renault over. Van 1992 tot 1997 won Renault aaneensluitend zes constructeurstitels in de Formule 1 als Williams-Renault en in 1995 als Benetton-Renault. In 1997 constateerde men echter bij Renault dat de groei uit de huidige modellen was en het ging beduidend minder dan voorheen met de personenwagendivisie. In dat jaar trok Renault zich dan ook terug uit de Formule 1, om later in 2002 het Benetton-team over te nemen en als Renault F1 verder te gaan en in 2005 de constructeurstitel en rijderstitel (Fernando Alonso) mee naar huis te nemen.

In 1999 nam het Franse autoconcern een controlerend belang in het noodlijdende Japanse automerk Nissan en startte hiermee een langdurige alliantie tussen de twee autofabrikanten.

Modellen

Renaults marktaandeel is sinds een decennium bijna gehalveerd, ondanks de recente komst van een aantal nieuwe modellen. Op een of andere manier lijkt Renault niet meer de modellen te ontwerpen waar de kritische consument op zit te wachten. De geinige Twingo is vervangen door een model die wat iel oogt, tenzij je de ruige Sport verkiest. Ook de Clio staat niet meer bovenaan de verlanglijstjes en dat geldt ook voor de ruimteversie Modus die nooit het succes van de grotere ruimteauto’s heeft bereikt. Van de nieuwe Mégane verwacht Renault veel en dat is dan ook een fraai gelijnd model, waarvan ook al een coupé-versie en stationcar zijn verschenen. De ruimteversie hebben al een aantal jaren de eigen naam Scénic en daarvan zijn ook strak gelijnde nieuwe modellen verschenen. Met grote modellen heeft Renault het net als landgenoot Peugeot het al jaren erg moeilijk, met name door de Duitse concurrentie. Met de Laguna heeft Renault zijn ambities naar beneden bijgesteld en de Vel Satis is helaas bijna net zo zeldzaam als een Maserati en is in Nederland dan ook uit het verkoopprogramma genomen. De grote ruimteauto Espace heeft Renault jarenlang enorme successen opgeleverd, maar het huidige model is wel aan vervanging toe. Daarnaast biedt Renault ook een aantal nicheproducten, zoals de bij Samsumg gebouwde suv Koleos en de bijzonder fraaie Laguna Coupé. Renault is behalve in Zuid-Amerika relatief slecht vertegenwoordigd buiten Europa, maar heeft met partner Nissan wel toegang tot de Noord-Amerikaanse markt. Dat geldt ook voor de Aziatische markten en daarnaast heeft men met het Koreaanse dochterbedrijf Samsung toegang tot het afgeschermde Korea. Ontwikkelingslanden worden met name bediend door dochter Dacia, dat betaalbare auto?s met Renaulttechniek bouwt.

Marktaandeel (NL)

10,42 % (2002); 9,64 % (2003); 9,96 % (2004); 8,55 % (2005); 7,77 % (2006); 6,64 % (2007); 7,56 % (2008); 5,45 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
alpine, automerk, Carlos-Ghosn, dacia., Louis-Renault, nissan, renault, samsung

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl