RDW

Geschreven op 15-01-2010 22:06 door RSN

De RDW is de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid.

De naam RDW is oorspronkelijk afgeleid van de benaming Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar dat is niet de officiƫle naam. De Wegenverkeerswet 1994 spreekt van een Dienst Wegverkeer maar bepaalt dat deze dienst in het maatschappelijk verkeer wordt aangeduid als RDW.

De RDW voert wettelijke taken uit. Hoofdtaak is het bijhouden van de levensloop van Nederlandse gemotoriseerde voertuigen en het beheer van de bijhorende documenten, zoals kentekens. Dit gebeurt in het zogenoemde Basis Kenteken Register (BKR). Daarnaast is de RDW ook de houder van het register voor rijbewijzen (en voor de bromfietscertificaten die tot 2006 werden uitgegeven) en daardoor ook de uitgever van het rijbewijs.

De taken zijn de volgende:

   * Toelating van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt. De RDW heeft hiervoor in Lelystad een keuringscentrum en testbaan.
   * Toezicht en controle op de technische staat van voertuigen in verband met veiligheids- en milieueisen (Algemene Periodieke Keuring, APK).
   * Toezicht en controle op de door RDW erkende bedrijven.
   * Registratie en informatieverstrekking (o.m. kentekens en rijbewijzen)
   * Documentafgifte (onder meer kentekenbewijzen en rijbewijzen)


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
RDW

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl