Range Rover

Geschreven op 29-06-2015 20:18 door autoblogger

De Range Rover is een grote luxe SUV of terreinwagen van Land Rover. Vaak wordt Range Rover als een apart merk gezien, maar dat is niet het geval.

De voorgeschiedenis van de Range Rover begon in de jaren zestig, toen Land Rover naar een manier zocht om de groeiende 4×4-markt te revolutioneren. Het resultaat hiervan, de Range Rover, werd in 1970 geïntroduceerd in Cornwall én zeer enthousiast ontvangen door pers en publiek.

Eerste generatie – Classic (1970 – 1996)

De eerste generatie, die tegenwoordig bekendstaat als de Classic, kwam in 1970 op de markt en was oorspronkelijk alleen als tweedeurs beschikbaar. Het model had een lichtgewicht aluminium V8-motor, permanente vierwielaandrijving en schijfremmen rondom. In 1981 werd het programma uitgebreid met een vierdeurs en in 1982 volgde een automatische transmissie. De eerste diesel arriveerde in 1986 en in 1989 werd de Range Rover de eerste 4×4 met ABS. In 1992 volgden de Long Wheelbase en SUV-primeurs als Electronic Traction Control en elektronisch gestuurde luchtvering.


Zijn reputatie voor ongeëvenaarde all-terrain capaciteiten werd gevestigd met unieke wapenfeiten. In 1972 was de Range Rover de eerste auto die de 30.000 kilometer lange Trans-America expeditie volbracht, inclusief de oversteek van de beruchte Darien Gap in Zuid Amerika. In 1974 volgde een succesvolle expeditie dwars door de Sahara. In 1977 won de Range Rover de 4×4-klasse in de ruim 30.000 kilometer lange London-Sydney Marathon en in 1979 won hij de eerste Paris-Dakar Rally. In 1985 vestigde de dieselaangedreven Range Rover ‘Bullet’ 27 snelheidsrecords.


Tweede generatie – P38a (1994 – 2001)

De tweede generatie Range Rover, ook wel P38a genoemd naar het gebouw in de Solihull fabriek waar hij werd ontwikkeld, kwam in 1994 op de markt en bood een nog luxueuzer interieur, nog meer comfort, nog beter rijgedrag en verder verbeterde offroad-capaciteiten. Belangrijke designelementen van de eerste Range Rover werden overgenomen; elementen die ook nu nog de vierde generatie kenmerken: iconisch silhouet, zwevend dak, in voorspatborden doorlopende motorkap, gedeelde achterklep en doorlopende taillelijn.


Derde generatie – L322 (2001-2012)

De derde generatie Range Rover is ontwikkeld onder leiding van BMW. Deze Range Rover was gemaakt volgens een geheel nieuw concept. In plaats van een ladderchassis maakte de derde generatie gebruik van een monocoque constructie en deze Range Rover heeft onafhankelijke wielophanging in plaats van starre assen. Hij was groter en ruimer dan de P38a en zijn interieur was geïnspireerd door high-end jachtdesign, exclusief meubilair en first-class vliegtuigstoelen. Het resultaat was het meest luxueuze autointerieur ter wereld. Tot de technologische hoogtepunten behoorden de introductie in 2010 van een virtueel, digitaal instrumentenpaneel en een dual-view touchscreen, waarmee bestuurder en voorpassagier beiden tegelijk naar een andere functie konden kijken. Verder deden in dit model de V8 Supercharged benzinemotor en de TDV8 dieselmotor hun intrede.

In 2005 heeft Range Rover de sport geïntroduceerd, een tweede model van de luxe SUV die meer gericht is op een goede wegligging en prestaties op verharde ondergrond.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
land-rover, range-rover, range-rover-sport

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl