PSA Peugeot Citroën

Geschreven op 15-01-2010 21:30 door RSN

PSA Peugeot Citroën, afgekort PSA, is een Franse autogroep die de twee Franse automerken Citroën en Peugeot omvat. In 2008 produceerde PSA 3,26 miljoen Peugeots en Citroëns en behaalde het een jaaromzet van 54,36 miljard euro. Begin 2008 had het bedrijf ongeveer 201.690 mensen in dienst. De familie Peugeot bezit 30,3% van de aandelen en 45,1% van de stemrechten. Het bedrijf gebruikt de naam “PSA Peugeot Citroën” als aanduiding voor de beursgenoteerde holdingmaatschappij Peugeot S.A. en haar dochterondernemingen.

Geschiedenis

PSA staat voor Peugeot Société Anonyme en werd in 1965 gevormd, toen de voormalige Société des Automobiles Peugeot werd omgevormd van autoproductiebedrijf tot holdingmaatschappij.. In 1974 heeft PSA 30% van de aandelen van Citroën gekocht. In 1976 werd Citroën volledig overgenomen door PSA.

In 1979 nam PSA voor het symbolische bedrag van 1 Amerikaanse dollar de activiteiten en de schulden van Chrysler Europe over en kreeg daarmee de autofabrieken van het Franse Simca en de voormalige Britse Rootes-groep in handen. Tevens verkreeg PSA hiermee een aandeel in de fabrikant Matra Automobiles, dit aandeel werd in 1983 verkocht aan Renault. In 1979/1980 werd Simca omgedoopt tot Talbot. Vervolgens verdween de merknaam Talbot in 1986. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werd de bestelwagen Talbot Express (technisch gelijk aan de Peugeot J5) nog tot 1992 verkocht.

In 1998 werd besloten om de autoproductie binnen PSA volledig te reorganiseren. Vrijwel alle fabrieken werden ondergebracht in de nieuwe dochtermaatschappij “Peugeot Citroën Automobiles S.A.”. De voormalige autofabrikanten “Automobiles Peugeot SA” en “Automobiles Citroën SA” veranderden in verkooporganisaties.

Autoproductie

De belangrijkste productielocaties van PSA in Frankrijk zijn Aulnay-sous-Bois (ex-Citroën), Mulhouse (ex-Peugeot), Poissy (ex-Simca/Talbot), Rennes (ex-Citroën) en Sochaux (ex-Peugeot).

Samenwerkingsverbanden

  * Sevel Nord (50% FIAT) te Valenciennes (F), fabricage van de Peugeot 807, Citroën C8, Fiat Ulysse en Lancia Phedra en van de Peugeot Partner, Citroën Jumpy en Fiat Scudo.
  * Sevel Sud (50% FIAT) te Val di Sangro (I), fabricage van de Peugeot Boxer, Citroën Jumper en Fiat Ducato.
  * TPCA (50% Toyota) te Kolín (Tsjechië), fabricage van de Peugeot 107, Citroen C1 en Toyota Aygo.
  * DPCA (50% Dongfeng) te Wuhan (China)

Overige activiteiten

Buiten de automobieldivisie bestaat PSA uit:

  * Gefco, transport en logistiek
  * Peugeot Motocycles, brom- en motorscooters
  * Banque PSA Finance, financiële dienstverlener
  * Faurecia (70% PSA), auto-onderdelen

Verder is PSA grootaandeelhouder van de Franse Ligue 1-voetbalclub FC Sochaux-Montbéliard.

Merken

  * Citroën
  * Peugeot
  * Simca
  * Talbot
  * Talbot-Lago
  * Berliet
  * Panhard
  * Mors


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
Citroen, Frans, Peugeot, PSA

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl