Pingelen (kloppen)

Geschreven op 16-01-2010 18:50 door Prutsor

Pingelen (kloppen), is het ongecontroleerd verbranden van het benzinelucht mengsel in een verbrandingsruimte van een motor. Dit gebeurt als het mengsel door de compressie en de temperatuur in de cilinder spontaan op verschillende plaatsten ontbrandt. Men hoort, als de motor gaat pingelen, in de motor een helder tinkelend (pingelend) geluid. Kloppen is schadelijk voor de werking van de motor: De motor werkt minder efficiƫnt, verliest aan vermogen. Ook kunnen onderdelen van de motor, zoals zuiger en verbrandingsruimte door de hoge temperatuur die plaatselijk optreden bij het pingelen, beschadigd raken.

Hoe hoger de compressiedruk hoe meer kans op pingelen bestaat. Ook kan pingelen optreden als de ontsteking van het mengsel niet op het juiste moment plaatsvindt. Men vermijdt pingelen door bij hogere compressieverhoudingen benzine te gebruiken met grotere klopvastheid. De klopvastheid wordt uitgedrukt in het octaangetal van de benzine. Benzine met een groter klopvastheid verkreeg men vroeger door het toevoegen van tetra-ethyl lood (TEL), in de volksmond vaak gewoon ‘lood’ genoemd. Tegenwoordig worden loodvervangers toegevoegd om de brandstofkwaliteit (weerstand tegen pingelen) te verhogen

Pingelsensor

De klopsensor of pingelsensor zit tegen het motorblok aan bevestigd en registreert eventueel pingelen van de motor. Het ontstekingstijdstip kan hierdoor zo dicht mogelijk tegen de pingelgrens aan afgeregeld wordenLogin om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
Pingelen, Pingelsensor, techniek

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl