Nuccio Bertone

Geschreven door autoblogger, laatst aangepast op 25-02-2013 8:40 door autoblogger

Nuccio Bertone (4 Juli 1914 – 25 Februari 1997) is de zoon van Giovanni Bertone, oprichter van Carrozzeria Bertone (1912).

Het bedrijf Bertone begon als werkplaats voor koetsen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de focus echter verlegd naar autos. In de jaren 20 werd Bertone een belangrijke partner van de eveneens in Turijn gevestigde automerken Fiat en Lancia. Zoals gebruikelijk in die tijd lieten de grotere automerken exclusieve carrosserieën bouwen op standaard chassis. Na de Grote Depressie begon Bertone met het maken van meer commerciële modellen. In 1933 begon de zoon van Giovanni (Giuseppe), beter bekend onder zijn bijnaam Nuccio, te werken voor het bedrijf.

Hij nam Carrozzeria Bertone na de Tweede Wereldoorlog over van zijn vader. Na het racen met Fiats, Maseratis en Ferraris ging Bertone ook zelf autos bouwen. Het ging oa om Alfa Romeo´s, Abarth en Fiat´s.

In 2006 werd Bertone ingewijd in de Automotive Hall of Fame in Detroit, die zijn plaats in naast andere auto-iconen, met inbegrip van Henry Ford, Giovanni Agnelli, Louis Renault en de Michelin broers.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
Bertone, Nuccio-Bertone, persoon

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl