Nissan

Geschreven op 02-02-2010 16:21 door autoblogger

Nissan Motor Co., Ltd is een Japanse autofabrikant. In de periode 1932 tot en met 1983 werden er tevens auto’s onder de naam Datsun verkocht.

Nissan is een van de grotere automobielfabrikanten, na Toyota. In de jaren negentig kwam het concern in financiële problemen. Het Franse autoconcern Renault werd eind 1999 hoofdaandeel-houder (daarmee de-facto eigenaar) van Nissan en benoemde Carlos Ghosn als president, om de problemen bij het bedrijf op te lossen. Op grond van dit besloot men te stoppen met de productie van de befaamde Nissan Skyline.

Geschiedenis

In 1911 werd in Tokio het bedrijf Kwaishinisha Motorcar Works opgericht. Drie jaar later ging de eerste auto in productie, de DAT. DAT was een acroniem van de achternamen van de bedrijfspartners: Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchi .

In 1918 werd Kwaishinisha Motorcar Works hernoemd in Kwaishinisha Motorcar Works Co. en in 1925 in DAT Motorcar Co. Het volgende jaar vond er een fusie plaats met ‘Jitsuyo Jidosha Co.’, een bedrijf uit Osaka.

In 1931 werd de eerste DATSON geproduceerd, dit stond voor Son of DAT. Later zou deze naam veranderd worden in Datsun omdat son in het Japans ook verlies betekent.

Twee jaar later verhuisde de firma naar Yokohama en werd een nieuwe naam toegepast Nissan Motor Company. In hetzelfde jaar presenteert het de Datsun Nissanocar.

Producten

Nissan verkoopt wereldwijd een verscheidenheid aan producten. Van sportwagens als de Nissan 350Z, waarvan het origineel in 1969 een ware hype ontketende in de Verenigde Staten tot aan lichte vrachtwagens zoals de Atleon. Daarnaast zijn ze specialist in vierwielaangedreven voertuigen. Ook kwamen ze met spectulaire modellen op markt zoals 300ZX en de befaamde Nissan Skyline die hoog aangeslagen werd.

Speciaal voor de Amerikaanse markt is het merk Infiniti opgericht, waarvan de modellen ondertussen ook in Europa te verkrijgen zijn.

De geschiedenis van de Z

Nissan heeft een complete lijn aan relatief betaalbare sportwagen, herkenbaar door de Z in de typeaanduiding. Hieronder volgt de geschiedenis. Alle Z’s hebben achterwielaandrijving en een 6 cilinder motor.

  * 1970: De 240Z met 2,0 liter 150 pk-zescilindermotor wordt in de Verenigde Staten geïntroduceerd, wint het Sports Car Club of America production championship en eindigt als 7e in de RAC International Rally.
  * 1971: De 2,6 liter 162 pk lange wielbasis 2+2 260Z verschijnt op het toneel en de 240Z wint de overall-klassements- en teamtrofees in 's-werelds zwaarste duurproef, de East African Safari Rally.
  * 1972: Monte Carlo Rally, derde in de algemene rangschikking
  * 1973: Nissan overheerst de Safari Rally opnieuw
  * 1978: De tweede generatie 280Z wordt in Europa geïntroduceerd als tweezitter, 2+2 en Targa (met verwijderbare dakpanelen). Hij wint negen races in de US International Motor Sports Association GT series.
  * 1983: De nieuwe 300ZX is uitgerust met de dohc V6-motor in 170 pk en 228 pk turbo-uitvoering, en is leverbaar in drie carrosseriestijlen. Hij domineert de IMSA duurrace en wint de GT1 class SCCA series gedurende twee seizoenen met acteur Paul Newman achter het stuur.
  * 1989: De vierde generatie 300ZX verschijnt met een trendy design waarin het DNA van de Z toch goed herkenbaar blijft.
  * 1990: De nieuwe 300ZX wordt in Europa geïntroduceerd en is alleen verkrijgbaar als coupé 2+2 met een turbomotor van 300 pk. In Japan wordt ook een tweezitter cabriolet verkocht.
  * 1991: Het succes in de IMSA series in zijn introductiejaar wordt herhaald
  * 1992: De V6 twin-turbo 300ZX wint de derde IMSA series op rij.
  * 1994: De 24 uur van Le Mans ziet de 300ZX in een uitputtende race winnen in de IMSA GTS klasse en als vijfde eindigen in het algemeen klassement.
  * 2002: De vijfde en huidige generatie 350Z met een grotere 280 pk motor, die voor optimaal weggedrag in het midden is geplaatst, wordt in de Verenigde Staten en Japan geïntroduceerd.
  * 2003: Europa ontvangt de nieuwste versie, terwijl de auto zowel tijdens zijn debuut in de Japan Grand Touring Car Championship GT300 klasse als in de Super Endurance series de overwinning in de wacht sleept.
  * 2004: De nieuwe 350Z roadster wordt in Europa gepresenteerd terwijl de racers de team- en coureurskampioenschappen en de super endurance section in Japan winnen.
  * 2005: De 350Z 35th anniversary edition ziet het levenslicht met een 300 pk motor en getuned chassis, unieke lichtmetalen velgen en bijzondere kleuren.
  * 2006: Een rally versie van de 350Z debuteert in de GT-P klasse in de Ardenne Bleue Rally. De wagen wordt bestuurd door Chris Van Woensel.

Kerncijfers

In maart 2003 telde Nissan over de hele wereld 127.625 werknemers. De wereldwijde inkomsten bedroegen 6.828.588 miljoen yen.

In Europa heeft Nissan zo’n 12.000 mensen in dienst, op diverse terreinen: ontwerp, onderzoek & ontwikkeling, fabricage, logistiek, verkoop en marketing. Het hoofdkantoor van Nissan Europa is gevestigd in het Franse Trappes. In 2003 werden er in Europa 542.592 Nissans verkocht.

Brandstofcellen: de technologie van de toekomst

Al sinds 1996 is Nissan bezig met de ontwikkeling van brandstofceltechnologie. Nissan is zelfs lid van de California Fuel Cell Partnership. Vanaf 2001 testen ze de XTerra FCV op de Amerikaanse wegen. In 2002 begonnen we met het testen van de X-Trail FCV (FCV = fuel cell vehicle, auto met brandstofcelmotor) op de openbare weg in Japan. Deze efficiënte hybride FCV heeft een compacte, hoogwaardige lithium-ionenaccu die goedgekeurd is door het ministerie van Land, Infrastructuur en Verkeer. In maart 2004 heeft Nissan de eerste X-Trail FCV met brandstofcelmotor geleased aan Cosmo Oil, een Japans energiebedrijf.

Het Nissan Green Program 2005, een milieuplan voor de middellange termijn, omvat uitgebreide maatregelen voor de bescherming van het milieu, op het gebied van producten, technologieën en recycling. Nissan is bezig met veelomvattende onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten gericht op het populariseren van auto’s met brandstofcelmotor.

Huidige modellen

Personenwagens

Verkrijgbaar in de Benelux:

  * Nissan GT-R (2009)
  * Nissan 350Z
  * Nissan 350Z Roadster
  * Nissan Micra
  * Nissan Micra C + C
  * Nissan Note
  * Nissan Qashqai
  * Nissan Qashqai+2
  * Nissan Navara (4x2 enkel King-Cab)
  * Nissan Primastar combi

Terreinwagens

Verkrijgbaar in de Benelux:

  * Nissan Frontier (4x4)
  * Nissan Murano
  * Nissan Pick-Up
  * Nissan Navara (4x4)
  * Nissan Pathfinder
  * Nissan Patrol
  * Nissan Qashqai
  * Nissan Qashqai+2
  * Nissan X-Trail I (tot sep. 2007)
  * Nissan X-Trail II (vanaf sep. 2007)

Alleen verkrijgbaar buiten de Benelux:

  * Nissan ARMADA
  * Nissan SKYLINE

Bedrijfswagens

Verkrijgbaar in de Benelux:

  * Nissan Atleon
  * Nissan Cabstar
  * Nissan Interstar
  * Nissan Kubistar
  * Nissan Primastar

Enkele modellen uit het verleden

  * Nissan 100NX
  * Nissan 200SX
  * Nissan Almera
  * Nissan Almera Tino
  * Nissan Bluebird
  * Nissan Cherry
  * Nissan Laurel
  * Nissan Maxima
  * Nissan Primera
  * Nissan Silvia
  * Nissan Skyline
  * Nissan Sunny
  * Nissan S-Cargo
  * Nissan Stanza
  * Nissan Terrano

Automerken uit de Nissan Group

  * Infiniti
  * Nismo (tuning)
  * Zhengzhou-Nissan

Tuningbedrijven

Volgende bedrijven tunen Nissan-wagens:

  * NISMO (Nissan Motorsport) (Japan; huistuner)
  * Autech (Officiële tuner die verkoopt via Nissan dealers)
  * Elia (Duitsland)
  * Giacuzzo (Duitsland)
  * Lamino Servis (Tsjechië)

Onder meer het bedrijf IAC (Verenigde Staten) bouwt Nissans om tot pantserwagens.

Motorfietsen

  * Nissan Motor Co. Ltd., Yokohama produceerde van 1951 tot 1956 een serie motorfietsen met 60 cc kopklepmotoren.


Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, Datsun, elia, giacuzzo, iac, Infiniti, Japan, lamino, nismo, nissan, servis, Zhengzhou

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl