Mitsubishi

Geschreven op 02-02-2010 16:16 door autoblogger

Mitsubishi is een Japans automerk van Mitsubishi Motors Corporation (Mitsubishi Jidōsha Kōgyō Kabushiki Kaisha) en een onderdeel van de Mitsubishi Group, een Japans conglomeraat van industriële- en dienstenactiviteiten.

Geschiedenis

Mitsubishi’s geschiedenis in de automobielindustrie gaat terug tot 1917. In dat jaar werd de Mitsubishi Model A geïntroduceerd als de eerste in serie gebouwde auto in Japan. Deze met de hand gebouwde 7-zitter was gebaseerd op de FIAT Tipo 3 en bleek erg duur tegenover de in massa gebouwde Europese en Amerikaanse concurrentie. Tot 1921 werden er slechts 22 exemplaren van gebouwd.

In de twee daarop volgende decennia groeide Mitsubishi uit tot een innovator. Het merk ontwikkelde Japan’s eerste dieselmotor, een prototype met vierwielaandrijving, een dieselaangedreven vrachtwagen en een bus; die laatste onder de naam Fuso.

Mitsubishi’s strategie bestond erin de export op te drijven door allianties aan te gaan met gerenommeerde buitenlandse constructeurs. In 1971 werd 15% van het bedrijf aan de Amerikaanse autoreus Chrysler verkocht. Hierop begon die laatste Mitsubishi’s te importeren in de Verenigde Staten en te verkopen onder haar eigen merknamen. MMC’s productie steeg boven 250.000 stuks per jaar.

Begin jaren ’70 werd in Europa een distributienetwerk onder de naam Colt uitgebouwd. Hier wilde Mitsubishi haar producten direct aan de man brengen. In Nederland ging het Japanse merk hiervoor in zee met Volvo. De productie was van 500.000 stuks in 1973 gestegen tot 965.000 in 1978. Die snelle groei begon ook wrijvingen te veroorzaken. Chrysler zag haar buitenlandse afzetmarkten bedreigd en Mitsubishi vond dat Chrysler zich teveel bemoeide. Tegen 1980 was Mitsubishi uitgegroeid tot een grote autoproducent die meer dan 1 miljoen voertuigen per jaar bouwde. Met Chrysler ging het heel wat minder goed. De Amerikanen stonden op de rand van het faillissement en waren gedwongen hun productiesite in Australië aan Mitsubishi te verkopen. De Japanners noemden de site Mitsubishi Motors Australia Ltd (MMAL).

Vanaf 1982 ging Mitsubishi haar auto’s onder de eigen merknaam verkopen in de VS. 30.000 Auto’s werden over 70 dealers verspreid, naast de 120.000 die via Chrysler werden verkocht. Eind jaren ’80 wilde het merk er nog verder doorstoten en werd een grote televisiecampagne gelanceerd. Tegen 1989 produceerde het merk 1,5 miljoen auto’s per jaar.

In 1982 lanceerde Mitsubishi de Pajero terreinwagen. De Pajero werd wereldwijd populair en werd in verschillende landen 4×4 van het jaar.

Ondanks de spanningen met Chrysler hadden beide elkaar nog steeds nodig. In 1985 richtten beide Diamond-Star Motors (DSM) op als een 50/50 joint-venture tussen beide bedrijven. Er werd een fabriek gebouwd in Normal, Illinois (VS) die vanaf 1988 auto’s begon te bouwen voor beide eigenaars. In 1991 kwam het bedrijf volledig in handen van Mitsubishi.

Nederland

Mitsubishi was één van de laatste Japanse merken die in Nederland werd geïntroduceerd en kreeg als eerste importeur HNG uit Sassenheim. Dat bedrijf importeerde van oudsher een groot aantal bekende merken die later verdwenen, waaronder DKW. Er zijn zelfs complete auto?s in elkaar gezet, maar dat was voor de oprichting van de EEG (nu EU). In de jaren zestig werd de naam DKW gewijzigd in Audi, maar de import daarvan heeft nauwelijks tien jaar geduurd, want met de overname door Volkswagen kwam de Audi-import in handen van Pon. HNG had toen als gouden troef het merk Mitsubishi, dat als enige Japanse merk nog geen importeur had. Mede door het sterke imago van andere Japanse merken was de introductie een succes. De modellen waren bedaagd qua uiterlijk en techniek, maar de kwaliteit was onovertroffen en met de komst van de fraai gelijnde eerste Colt was het merk geheel ingeburgerd. De jaren erna ging het allemaal wat minder, zodat de komst van de eerste in Nederland geproduceerde Mitsubishi aanleiding was het merk nieuw in de markt te zetten. Met onder meer de slogan “de trots van Limburg” werd de Carisma als een Nederlands product gepromoot. De Nedcarfabriek leek daarmee een gouden toekomst te hebben. Met het terugtrekken van Volvo uit Nederland werd een samenwerking met Daimler voor de bouw van de Smart aangegaan. Sinds het mislukken daarvan worden in de fabriek alleen nog Mitsubishi’s gebouwd. Dat zijn momenteel verschillende varianten van de Colt en de Outlander. Het Mitsubishi-programma is verder vrij beperkt. Naast de Lancer met vier- of vijf deuren heeft men de Grandis, een apart gelijnde ruimteauto. Het merk is van oudsher bekend om zijn terreinauto?s onder de modelnaam Pajero met verschillende wielbases. Daarnaast is de oude Outlander nog leverbaar met de toevoeging Sport.

Marktaandeel (NL)

1,50 % (2002); 1,41 % (2003); 1,60 % (2004); 1,79 % (2005); 1,70 % (2006); 1,65 % (2007); 1,57 % (2008); 1,26 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, mitsubishi

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl