Mazda

Geschreven op 02-02-2010 15:58 door autoblogger

Mazda is een automerk dat door het Japanse Mazda Motor Corporation wordt geproduceerd.

Geschiedenis

De historie gaat terug tot ca 1920. Toen werd de firma Toyo Cork Kogyo opgericht in Hiroshima (Japan). Het bedrijf produceerde kurk, machines, booruitrustingen en, gedurende een korte tijd, maakten ze ook motorfietsen. De verandering kwam in 1931 toen het bedrijf werd omgedoopt naar Mazda, naar de god van het licht, die ook Mazda heette, maar ook naar de oprichter van het bedrijf, Jujiro Matsuda. Ze begonnen met de bouw van een lichte bestelwagen. Ook kwam er een ontwerp en prototype van een kleine sedan maar door de 2e wereldoorlog werd de ontwikkeling daarvan gestaakt. Na de oorlog bleek de fabriek bijna geen schade te hebben geleden na het bombardement op Hiroshima en de productie werd weer opgepakt. In de jaren 50 bouwde men ook vrachtwagens. De eerste personenauto kwam in 1960. Dit model, de R-360 Coupé, was een kleine tweezitter met een 356 cc motortje met luchtkoeling dat 16 pk leverde en een topsnelheid had van 90 km/h. Een kleine 23.000 stuks werden er gebouwd. In 1962 kwam de P-360 Carol, als 2- en 4 deurs sedan. Van alle in Japan verkochte sedans, was 67% in dat jaar een Mazda. Omdat de Carol een watergekoelde motor had, steeg het vermogen iets: naar 20 pk. Dit gaf een topsnelheid van 105 km/h. In 1964 ging de cilinderinhoud omhoog, naar 586 cc. Die motor leverde 28 pk. In 1964 kwam ook de Familia-serie op de markt. Een 782 cc motor zorgde voor de aandrijving. Technisch was het een vooruitstrevend model met een lichmetalen viercilindermotor met bovenliggende nokkenas (SOHC), vier-versnellingsbak of een tweetraps-automaat. Later kwam er van deze auto ook een coupé-model. Die kreeg ook een andere motor: een 985 cc, met 68 pk. De auto had een top van 145 km/h. In 1970 werden de auto’s herzien en kregen ze standaard allemaal de 985 cc motor. Daarbij kwam ook een 1272 cc motor met 87 pk en zelfs een tweeschijfs wankelmotor.

Modellen

Mazda is het meest Japanse merk op de Europese markt, althans als je het afmeet aan het aandeel producten dat vanuit het verre oosten wordt ingevoerd. De andere merken hebben in de loop der jaren productiefaciliteiten in Europa opgericht of zijn samenwerkingsverbanden aangegaan om een deel van de productie in Europa te laten uitvoeren. Mazda heeft in Spanje een aantal jaren auto’s gebouwd met partner Ford, maar dat is verleden tijd. Wel zijn veel componenten van de meest gangbare modellen gezamenlijk met Ford ontwikkeld. Die auto’s hebben over het algemeen een frisse styling, die begin deze eeuw is ingezet met de vorige 6. Dat is een grote middenklasser die is gevolgd door de 2 en 3 in respectievelijk het B- en C-segment. Inmiddels zijn we toe aan de tweede versie van die modellen, waarbij met name de 2 een fris ogend en oorspronkelijk uiterlijk heeft. De 3 is wat meer bedaagd en heeft een vrij massieve uitstraling met zijn hoge koetswerk, dat als hatchback en sedan leverbaar is. De 6 heeft ook deze varianten en bovendien de enige stationcar uit het Mazda-programma. Dat bestaat verder uit de 5, een midiruimteauto met twee achterste schuifdeuren. Mazda heeft ook een tweetal sportieve modellen, waarbij de MX-5 de bekendste is. Deze kleine roadster is sinds zijn verschijnen twintig jaar geleden de meest succesvolle auto in zijn soort en is nu ook leverbaar met een stalen inklapbaar dak. Mazda was één van de vele fabrikanten die veertig jaar geleden pionierden met de wankelmotor en nadat de anderen het binnen tien jaar stuk voor stuk hadden opgegeven is de ontwikkeling daarvan voortgezet. Momenteel bouwt men de sportauto RX-8 met zijn unieke achterportieren. Niet echt van deze tijd zijn de grote suv’s CX-7 en CX-9, maar vergeleken met de meeste concurrenten zijn dat fraaie, bijna sportief ogende auto?s.

Marktaandeel (NL)

1,52 % (2002); 2,28 % (2003); 2,20 % (2004); 1,86 % (2005); 1,61 % (2006); 1,33 % (2007); 1,53 % (2008); 1,31 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, jujiro-matsuda, mazda

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl