Maserati

Geschreven door autoblogger, laatst aangepast op 02-12-2013 11:34 door autoblogger

Maserati is een bekend Italiaans merk van sportwagens. Het merk werd op 1 december 1914 opgericht in Bologna (Italië) en nam op 14 december 1914 officieel een aanvang met zijn activiteiten.

Aan de basis van het bedrijf stonden destijds Alfieri Maserati en zijn twee broers, Ettore en Ernesto. Alle drie hadden ze een voorliefde voor techniek en snelheid. Hoewel ze bij alle technische en commerciële aspecten van hun nieuwe onderneming betrokken waren, zaten ze allen op een moment achter het stuurwiel van hun raceauto’s in de gouden dagen van de racerij. Een vierde broer, Bindo, voegde zich bij de onderneming toen Alfieri in 1932 overleed. Mario, een vijfde broer, was degene die het beroemde Maserati-embleem ontwierp, waarvoor hij inspiratie opdeed bij de Neptunus-fontein in het centrum van Bologna.

Maserati produceerde zijn eerste auto in 1926 – een racewagen met de naam Tipo 26. De auto debuteerde met een overwinning in de 1926-editie van de Targa Florio, de eerste in een eindeloze zegereeks waaronder twee victories in de Indianapolis 500, 9 zeges in de Formule 1 en de WK-titel in het F1 Wereldkampioenschap in 1957. In 1947 verbaasde Maserati de wereld met zijn eerste personenauto, de A6 grand tourer. En in 1963 introduceerde het merk de eerste-generatie Quattroporte, een type auto dat eenvoudigweg nog niet bestond – waarmee ’s werelds allereerste luxueuze sportsedan geboren was.

Het merk heeft echter ook een prototype van een terreinwagen ontwikkeld (de Kubang (2003)). Maserati werkt samen met het eveneens Italiaanse Alfa Romeo en is samen met Ferrari, Fiat, Lancia en Alfa Romeo lid van de Fiat-groep (volledig Italiaans). In het verleden produceerde Maserati enkele jaren motorfietsen.

Maserati is van oudsher het chiquere broertje van (vroegere) concurrent Ferrari. Het Modenese merk heeft een langere historie dan Ferrari en bouwde in de loop der jaren iets meer ingetogen modellen. De jaren tachtig waren een dieptepunt in de historie, want na een lange periode van bijzonder fraai gelijnde koetswerken was de vraag drastisch gedaald. De financiële positie was eind jaren zestig al erg zwak en een samenwerkingsovereenkomst met Citroën moest uitkomst bieden. Het resulteerde onder meer in de Citroën SM met Maserati-motor. De oliecrisis van begin jaren zeventig en de algehele misère betekende een einde hiervan, waarna Maserati halverwege de jaren zeventig werd overgenomen door sportwagenfabrikant De Tomaso. De periode van fraaie, grote sportauto?s kwam daarmee voor Maserati ten einde. Men bracht de kleine Biturbo op de markt en borduurde bijna twee decennia voort op dat model met talloze varianten.

Sinds 1993 is Maserati eigendom van Fiat en werd onder de hoede van Ferrari gebracht. Eind jaren negentig introduceerde men weer een model dat de naam Maserati waardig was en waarmee men de markt net onder die van Ferrari bediende. Een vijfde en fraai gelijnde Quattroporte vulde het programma goed aan. De komst van de GranTurismo begin 2007 was een terugkeer naar de roemruchte coupé’s van voor 1980 met stijlelementen die teruggrijpen naar de jaren vijftig. Dat blijkt onder meer uit het front, dat later ook model stond voor de facelift van de Quattroporte in 2008. Met de introductie van de open versie van de GranTurismo is het programma momenteel up-to-date. De naam die men voor de bijzonder fraaie auto is gekozen is ietsje origineler: GranCabrio.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, fiat, grancabrio, granturismo, maserati, quattroporte

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl