Lotus

Geschreven op 02-02-2010 15:37 door autoblogger

Lotus is ruim een halve eeuw geleden opgericht door Colin Chapman, die de nog steeds geproduceerde Seven in productie nam. Veel fabrikanten maken dit model als replica, waarvan Caterham het bekendst is, want dat bouwt het model al sinds Lotus de productie staakte en ze de rechten overnamen.

Lotus heeft een groot aantal eigenaren gehad. General Motors kocht de sportwagenafdeling in 1986 en in 1993 werd Romano Artioli van het toen heropgerichte (Italiaanse) Bugatti de nieuwe eigenaar. In 1995 ging Bugatti echter failliet en later werd het Maleisische Proton de baas. Na de Seven ontwikkelde men nieuwe modellen, waaronder de oorspronkelijke Elan en Europa, die in de jaren zestig verschenen. In de jaren zeventig bouwde men de grotere Esprit met middenmotor en de technisch verwante Eclat en Elite. In 1984 werd eindelijk weer een kleine roadster in de vorm van de apart gelijnde (nieuwe) Elan gepresenteerd. Liefhebbers waren er niet blij mee, want hij had een motor van het Japanse Isuzu. De volgens velen echte Lotus roadster verscheen in de jaren negentig in de vorm van de Elise met middenmotor. De Exige is de gesloten uitvoering van de Elise. Het eerste nieuwe model van deze eeuw werd de coupé Europa S. Het huidige topmodel is de Evora met zescilinder motor, maar dat is voor velen nog niet genoeg om als opvolger van de Esprit met V8 te kunnen dienen.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, bugatti, colin-chapman, eclat, elan, elise, elite, esprit, Europa, evora, exige, gm, lichtgewicht, lotus, proton, seven

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl