Land Rover

Geschreven door autoblogger, laatst aangepast op 21-02-2015 15:41 door amgvriend

“Land Rover” is een Britse autofabrikant van grote terreinwagens en SUV's. Het merk komt uit Solihull, West Midlands, Engeland. Tegenwoordig staat het hoofdkantoor in Gaydon.

Historie

Land Rover kent zijn origine in 1948 toen de Serie 1 gemaakt werd, geïnspireerd op de Amerikaanse Willys Jeep. De Land Rover Series 1 was een vierwielaangedreven auto met bladveren, gemaakt om overal te komen en alles te doen. De Land Rovers werden ook gemaakt met aftakassen (PTO's) om deels taken van traktoren over te kunnen nemen. Opmerkelijk was het gebruik van aluminium. Niet om de auto lichter te maken, maar omdat staal na de oorlog moeilijk verkrijgbaar was.

Later, in de jaren zeventig, is Land Rover met de Range Rover op de markt gekomen. De Range Rover was het eerste luxe-model van Land Rover. Sindsdien zijn daar modellen als de Discovery en Range Rover Sport aan toegevoegd. De huidige Defender toont qua mogelijkheden en opzet nog veel gelijkenissen met de originele Series 1.

In 1975 werd Land Rover een afzonderlijke werkmaatschappij binnen British Leyland (BL). Deze Rover Group werd in 1986 een onderdeel van British Aerospace en werd in 1994 overgenomen door BMW. Die splitste Land Rover af en verkocht het merk in 2000 aan de Ford Motor Company.

Sinds 2008 is Land Rover samen met Jaguar eigendom van Tata Motors. Land Rover en Jaguar delen veel motoren en techniek. Land Rover is na Jeep het oudste overlevende terreinwagenmerk.
Het leveringsprogramma is net als bij concurrent Jeep in de loop der jaren gegroeid van één model tot een breed palet. Het kleinste model was de Freelander, deze is begin 2015 afgelost door de Discovery Sport. De Discovery is een iets ouder model dat de nadruk legt op veel binnenruimte en uitstekende terreinprestaties. De Range Rover modellen beginnen met de compacte Evoque, gevolgd door de Range Rover Sport en de Range Rover. De Defender is een buitenbeentje, want het is een directe afstammeling van de oer-Landrover en daarmee een echt werkpaard. Dit model zal binnen afzienbare tijd niet meer worden gemaakt.

Marktaandeel (NL)

0,27 % (2002); 0,21 % (2003); 0,21 % (2004); 0,35 % (2005); 0,30 % (2006); 0,40 % (2007); 0,30 % (2008); 0,12 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, defender, discovery, evoque, freelander, Jaguar, land-rover, range-rover, tata

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl