Lancia

Geschreven op 02-02-2010 14:48 door autoblogger

Lancia is een Italiaans vrachtwagen- en automerk, en onderdeel van de FIAT groep.

Geschiedenis

Het begon toen Vincenzo Lancia besloot om een motorbedrijf te starten. Hij nam zijn partner Claudio Fogolin, die hij bij FIAT had ontmoet, mee. Hun eerste auto, de Alpha, was in september 1907 klaar. De Alpha werd kort daarop opgevolgd door de Di-Alpha. Deze had zes cilinders en er zijn er maar 23 van gemaakt. Vervolgens werden er in korte tijd de Lancia Beta, Gamma en Delta uitgebracht. In 1913 werd de Eta gemaakt met elektrische lichten als optie.

Er waren in de Eerste Wereldoorlog nog meer auto’s gemaakt die gebruikt werden door het leger. Ook in deze periode werd het logo ontworpen door hertog Carlo Biscaretti di Ruffia. Het moest een stuur voorstellen. Na de oorlog werd de Kappa in productie genomen en werd er een prototype van een auto met V12-motor gemaakt. Deze is nooit in productie genomen omdat dat te duur was. Lancia ging wel vaker een V-motor gebruiken. Daarna kwam de DiKappa en de TriKappa. Deze auto’s waren erg duur en dus alleen voor de rijken. In 1922 maakt Vincenzo dan de beroemde Lambda. De Lambda was een zeer lichte auto met een kleine V4-motor en onafhankelijke wielophanging. Er zijn 13.000 exemplaren gebouwd in negen series.

De Lambda werd opgevolgd door de DiLambda. Vervolgens, in 1933, kwam Lancia met hun eerste kleine familie-auto: de Augusta. Het was de eerste sedan en tevens de eerste gesloten auto. Later ontwikkelde Lancia de Aprilia, een van de eerste auto’s met onafhankelijk geveerde wielen. De Aprilia was niet erg snel maar stuurde wel goed en was comfortabel. De Astura kwam daarna als opvolger van de Dilambda. De Astura had een V8-motor en kon een snelheid behalen van 125 km/h. Een kleiner model daarvan, de Artena werd ook gemaakt.

Na de oorlog werd er een nieuw model gemaakt door Lancia. Ook was Gianni Lancia – een van de twee zonen van Vincenzo Lancia – de baas geworden van Lancia. Lancia had Vittorio Jano gevraagd of hij een model wou ontwerpen. Jano ontwierp toen de Aurelia. De Aurelia had een V6-motor met een inhoud van 1754 cc. Een jaar later ontwierp Pininfarina de GT Coupé en de GT Spyder. Lancia ging zich meer op de racewereld toespitsen maar ondanks de successen ging het steeds slechter met Lancia. Toch ging het merk in de Formule 1 racen met auto’s van Jano. Ze hadden zelfs de beste rijder van toen, Alberto Ascari. Maar omdat hij al snel overleed door een crash was het afgelopen met Lancia in de Formule 1.

In 1964 kwamen de Flavia die was ontwikkeld door Dr. Fessia die van Fiat kwam, de Fulvia die in de plaats van de kleine Appia en de Flaminia. De Flavia en de Fulvia zijn nu de beroemdste Lancia’s. In 1964 verkocht Lancia 30.000 auto’s. Later in de jaren 1960 ging het bedrijf naar de Verenigde Staten met de nieuwe Beta. Ook werd Lancia overgenomen door Fiat. Daardoor kon Lancia veel meer auto’s maken in de fabrieken van Fiat. Zo verschenen de Beta Coupé, de Beta Spyder en de Beta HPE. Ook werd de Stratos gemaakt.

In de jaren tachtig werkte Lancia nauw samen met het Zweedse Saab. De Lancia Delta werd als Saab 600 verkocht in Zweden en de Lancia Thema, Alfa Romeo 164, Saab 9000 en Fiat Croma stonden op hetzelfde onderstel.

Delta

Het was al langer bekend dat er een nieuwe Delta zou komen en eind 2006 was al de concept verschenen. Het uiteindelijke productiemodel wijkt daar weinig vanaf en dat is geen schande. Het is een fraai ogend model met een geheel eigen stijl, precies zoals we van Lancia verwachten. De introductie ervan heeft er dan ook voor gezorgd dat de verkoopaantallen gestegen zijn in een dalende markt.

Het Lanciaprogramma is overigens niet groter geworden, want inmiddels is de grote Thesis uit productie genomen, zonder dat er op dit moment een opvolger van is. De vraag naar deze auto was minimaal, mede door het controversiële uiterlijk waar kopers in deze klasse helaas niet op zitten te wachten. De kleine modellen van Lancia hebben ook een eigenzinnig uiterlijk, maar dat is in deze klasse een minder groot probleem. Deze Ypsilon en Musa zijn in Nederland overigens ook geen kaskrakers, maar dat is in Italië gelukkig niet het geval. Aan de bovenzijde van het gamma heeft met ook nog steeds de ruimteauto Phedra, maar dat model loopt wel op zijn laatste benen. Het wachten is op langverwachte coupé’s en cabriolets, want daar was Lancia jarenlang bekend om. De in 2009 overgenomen fabriek van Bertone krijgt als bestemming de bouw van nicheproducten van het Fiatconcern, dus er gloort hoop aan de horizon.

Marktaandeel (NL)

0,11 % (2002); 0,13 % (2003); 0,19 % (2004); 0,15 % (2005); 0,14 % (2006); 0,15 % (2007); 0,16 %
(2008); 0,24 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, fiat, gianni-lancia, Lancia, vincenzo-lancia

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl