Lamborghini

Geschreven op 02-02-2010 14:44 door autoblogger

Automobili Lamborghini S.p.A. is een Italiaanse autofabrikant gevestigd in Sant’Agatha Bolognese, Italië. Het merk is in 1963 opgericht door Ferruccio Lamborghini na onenigheid met Enzo Ferrari. Sinds 1998 is Lamborghini onderdeel van de Volkswagen groep.

Geschiedenis

Ferrucio Lamborghini begin jaren ’60 klant bij Ferrari. Hij heeft meerdere uitvoeringen van Ferrari’s 250GT bezeten, maar had er regelmatig problemen mee. De koppeling ging continue stuk. Bovendien waren de Ferrari’s rumoerig en hadden ze een slecht gebouwd interieur, aldus Lamborghini. Na een verhitte discussie hierover met Enzo Ferrari heeft Lamborghini besloten zelf auto’s te gaan maken. Het merk is begonnen met het doel een snellere, betere sport/GT auto te maken dan Ferrari. Dit lukte Ferrucio met de eerste twee modellen van het merk, de 350GT en 400GT.

Daarna kwamen modellen zoals de Countach, Urraco en Espada. Dat was in de jaren zestig en zeventig waarin een groot aantal aantrekkelijke modellen de concurrentie met Ferrari en Maserati aangingen. In de jaren tachtig borduurde men nog steeds voort op die modellen en vanaf 1990 had men nog slechts één model, de Diablo. Diens opvolger stond in 2001 op de IAA met de fraaie benaming Murciélago en permanente vierwielaandrijving. Een Roadster stond op de New York autoshow in 2003 en in 2006 werd de LP 640 onthuld. Een kleiner model als late opvolger van de achtcilinder modellen Urraco, Silhouette en Jalpa is de Gallardo. Ook van dat model is inmiddels een open uitvoering verschenen. Na eerdere introductie van de Gallardo LP 560-4 is in 2008 de lichtgewichtversie van de Gallardo gepresenteerd onder de fraaie naam Superleggera. Het topmodel is de Reventon, een doorontwikkeling van de Murciélago.

Lamborghini was erg succesvol in de eerste tien jaar van het bestaan, maar werd in 1973 hard getroffen door de oliecrisis. Het merk kwam in handen van Chrysler, en werd in 1994 opnieuw verkocht. Uiteindelijk is Lamborghini in 1998 bij de Volkswagen groep terecht gekomen, onder de vleugel van Audi.

Lamborghini is de laatste jaren gegroeid en met name de opkomende nieuwe markten Rusland en China, maar heeft als topmerk ook te lijden gehad van de kredietcrisis in 2009.

V12

Lamborghini heeft altijd bekend gestaan om haar sportauto’s met V12 middenmotor. De eerste van deze soort was de Miura, geïntroduceerd in 1966. Later zouden de Countach (1974), Diablo (1990) en Murciélago (2001) deze opvolgen.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
250GT, 350GT, 400GT, automerk, chrysler, Enzo-Ferrari, Ferrucio-Lamborghini, lamborghini, VAG

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl