Lada

Geschreven op 02-02-2010 14:40 door autoblogger

Lada is een Russisch automerk, geproduceerd door AvtoVAZ in Toljatti (Samara). De AvtoVAZ-fabriek is de grootste autofabriek ter wereld met 145 kilometer productielijn en 180.000 werknemers. Hoewel Lada in zijn thuisland vooral bekend is onder de naam Zjigoeli (Жигули), wordt de oorspronkelijke exportnaam Lada ook in Rusland steeds meer gebruikt.

Achtergrond

In april 1917 eiste Vladimir Iljitsj, beter bekend als Lenin, staande op een auto, de omverwerping van de regering. Deze auto had de naam “vijand van het Kapitaal”. Het was geen Lada, maar ook de modellen van deze fabrikant waren ongetwijfeld vijanden van het Kapitaal. Vrienden van de arbeiders waren het aanvankelijk wel, want die waren bereid er jaren op te wachten. Nu er bijna geen arbeiders meer bestaan is het moeilijk om Lada’s te slijten, zeker in het westen. In de communistische tijd was Lada nog een redelijk groot merk in de lage landen, met name in België, waar men jarenlang een vaste plek in de top tien bezette. Zelfs thuisland Rusland is niet meer een garantie dat Lada kan overleven, omdat men met de komst van westerse én oosterse producten nu pas ervaart hoe de kwaliteit van een Lada ten opzichte van andere merken is. De andere merken, waaronder Moskvich en GAZ, zijn bij ons nog beduidend minder bekend, maar een (tegenwoordig) rijk land als Rusland zou in staat moeten zijn om deze fabrikanten een wat zonniger toekomst op te leveren.

Geschiedenis

De basis voor de Lada werd gelegd in 1966, toen de Italiaanse autoproducent Fiat een contract sloot met de Russische regering om een autofabriek te bouwen. Bovendien gaf Fiat de rechten voor de Fiat 124, in 1967 Auto van het Jaar, vrij voor de nieuwe fabriek (AvtoVAZ). Deze lichtgewicht auto werd aangepast tot het eerste Ladamodel, de Lada 2101, die de soms extreme Russische weersomstandigheden kon verdragen. Tot de vele aanpassingen behoorden de toevoeging van aluminium remtrommels aan de achterzijde en de vervanging van de originele Fiatmotor door een nieuwer ontwerp dat werd gekocht van Fiat. Deze nieuwe motor had een modern ontwerp voor een bovenliggende nokkenas, dat echter nooit gebruikt werd in Fiatmodellen. De wielophanging werd verhoogd om over de ruigere Russische wegen te kunnen rijden en het chassis werd gemaakt van dikker en zwaarder staal. De eerste Lada-modellen konden worden aangeslingerd voor het geval de accu leegraakte in Siberische omstandigheden, maar later werd deze mogelijkheid weer geschrapt. Een andere toevoeging die speciaal was bedoeld voor koude omstandigheden was een handmatige hulpbrandstofpomp. De Lada 2101 ging in 1971 in serieproductie. Het was voor die tijd een bijzonder moderne auto.

In 1977 kwam de Lada Niva op de markt, een auto met vierwielaandrijving. Hoewel de uitvoering van de Niva spartaans genoemd kan worden, oefent hij onder andere door zijn vriendelijke prijs een grote aantrekkingskracht uit op liefhebbers van terreinauto’s met een beperkt budget.

Kalina

Ondanks de komst van de Kalina is de stemming nog niet om te juichen bij Lada. De prijzen zijn weliswaar gunstig, maar ondertussen hebben de meeste merken auto’s in deze klasse met vergelijkbare prijzen. Een groot aantal auto’s van West-Europese merken wordt overigens al in Oost-Europa gefabriceerd, waarmee het kostenvoordeel van Lada grotendeels teniet wordt gedaan. Renault presteert het met Roemeense dochter Dacia zelfs om de grotere Sandero voor vergelijkbare prijzen aan te bieden. Lada zal dan ook alle zeilen bij moeten zetten om weer enigszins mee te doen in de Benelux. Een samenwerkingsverband met datzelfde Renault zou voor de broodnodige nieuwe technieken kunnen zorgen.

Marktaandeel (NL)

0,02% (2002); 0,02% (2003); 0,01% (2004); 0,01% (2005); 0,01 % (2006); 0,02 % (2007); 0,01 % (1e helft 2008)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, AvtoVAZ, kalina, lada, rusland

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl