KTM

Geschreven op 02-02-2010 14:34 door autoblogger

KTM is een Oostenrijks motorfietsmerk en staat voor Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen. Het is in 1934 opgericht door Trunkenpolz, dat in 1953 (toen Hans Kronreif tot het bedrijf toetrad) begon met de inbouw van 98 cc Rotax-blokjes, hoewel er al in 1949 een onsuccesvolle motorfiets, de 100 L, gebouwd was. De basis voor de motorproductie lag bij het bedrijf Moser, dat al eerder motorfietsen met Rotax-blokken gemaakt had. Er volgden 123 cc motorfietsen en 123- en 147 cc scooters, eveneens met Rotax-motoren. Later werden ook 50 cc-modellen en diverse lichte motorfietsen met Sachs-, Rotax- en eigen motoren gebouwd. In Amerika werden KTM’s onder de naam Penton verkocht.

Tegenwoordig is KTM een van de belangrijkste producenten van terreinmotoren, zowel twee- als viertakten. Toch richt men zich steeds meer op motorfietsen voor normaal straatgebruik.

In 1999 ging het gerucht dat KTM Moto Guzzi wilde overnemen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. In 2008 bracht men de X-Bow uit. De KTM X-Bow is een uniek product dat de sensatie van motorrijden mogelijk maakt op vier wielen. Hij is gebouwd van koolstofvezel en aluminium en wordt aangedreven door de 240 pk sterke 2.0 FSI turbomotor van Audi. Autobedrijf Helfferich in Heteren is door KTM Nederland aangesteld als enige servicepartner voor de KTM X-Bow. Helfferich is Ferrari- en Maserati-specialist en de supersnelle X-Bow past hier uitstekend bij.
Tijdens de Bavaria City Racing in Rotterdam maakte de X-Bow zijn Nederlandse debuut met Tom Coronel achter het stuur.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, ktm, motor, Rotax

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl