Kitcar

Geschreven op 18-01-2010 4:21 door RSN

Kitcar

Kitcars zijn auto’s die naast kant en klaar ook als bouwpakket verkocht worden en door de koper kunnen worden samengebouwd naar eigen smaak en inzicht. Groot-Brittannië heeft een bloeiende kitcar-industrie. Er zijn vele fabrikanten van kitcars. De bouwers verschillen in grote mate in professionaliteit.

Begin 1990-er jaren hebben een groot aantal fabrikanten in Groot-Brittannië zich verenigd in een vakvereniging. Deels om het negatieve imago van de kitcar op te poetsen, deels om te voorkomen dat de alsmaar strengere wetgeving het onmogelijk zou maken om nog wagens op die manier te bouwen en ermee op de openbare weg te mogen rijden, deels om het kaf van het koren te scheiden. De kwaliteit van de gebouwde kitcars is met name de laatste 10 jaar enorm verbeterd en nieuwere officieel toegelaten kitcars zijn over het algemeen veilig en goed geconstrueerd door de strenge Engelse toelatingseisen.

In Groot-Brittannië kunnen zelfgebouwde auto’s in het verkeer gebracht worden na een speciale keuring, SVA genoemd. In andere landen van Europa is dit veel moeilijker of zelfs onmogelijk. Dit heeft geleid tot een nieuwe “industrie” van import/export. Een wagen die in GB met geldige papieren tot het verkeer toegelaten is kan geëxporteerd worden naar gelijk welk Europees land en daar dan op een administratieve manier in het verkeer gebracht worden in plaats van een technische keuring. Deze procedure is echter geen sinecure, het valt aan te raden vooraf zich goed te beraden op zulke plannen. Er zijn in Nederland enige bedrijven gespecialiseerd op dit gebied.

Ook zijn er in Nederland door de groeiende populariteit enige kitcarclubs ontstaan, een algemene kitcarclub en zelfs enkele clubs die toegespitst zijn op bepaalde merken/types kitcars.

Kitcars kan men ruwweg indelen in een viertal categorieën:

Replica’s van vroegere auto’s

Voorbeelden hiervan zijn een dozijn kopieën van de AC Cobra en de Lotus Seven, maar ook van raceauto’s, zoals Jaguar en Austin-Healey’s uit de jaren ’50, de Ford GT40, de Ferrari P4, Porsche 910, de Lancia Stratos en dergelijke wagens zijn kopieën te vinden.

Track-day racewagens

In Groot-Brittannië en in mindere mate in andere landen zijn zogenaamde track day’s populair: Het circuit wordt voor een dag afgehuurd en amateurracers maken dan een aantal ronden met eigen auto’s. Voor dit doel worden ook kitcars gemaakt, die daardoor meestal minder geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Vooral de Lotus Seven-afgeleiden zijn erg populair op het circuit.

Retro-stijl

Een aantal fabrikanten heeft zich gericht op meer “klassieke” stijl van wagens. Meestal zijn dit auto’s die qua styling gebaseerd zijn op de jaren ’30, veelal sportwagens, hoewel het sportieve aspect hier van minder belang is. Andere aanbieders in dit segment maken wagens die eerder bedoeld zijn als ceremoniewagens of voor promotionele doeleinden zoals bestelwagens uit de jaren twintig.

Originele ontwerpen

Hoewel deze vorm van kitcars minder voorkomt, omdat het ontwikkelen van een nieuw model eenmaal duur is, kan men in de kitcar-industrie ook originele ontwerpen aantreffen. Merken als Ultima, Dakar, GTM zijn hier een voorbeeld van.

Er zijn ook kitcarmodellen die meerdere van deze categorieën overlappen.

De meeste kitcars hebben een eigen uit gelaste buis gevormd chassis of monocoque. Motorisch leunen ze bijna altijd op andere fabrikanten. Zo worden vaak Ford-krachtbronnen gebruikt maar ook motorfietsmotoren zijn populair.

Kitcars worden ook wel gebouwd op een bestaand onderstel, zoals de Citroën 2CV, Land Rover, en Volkswagen Kever. Dit type kitcar is in Nederland zeer populair vanwege het gemak waarmee men deze eigenbouw wagens via de RDW van geldige kentekenpapieren kan laten voorzien. Kitcars met de Citroën 2CV als basis worden onder zes merknamen en in meerdere uitvoeringen geleverd in talloze variaties waaronder ook driewielige modellen. Ze zijn vanwege hun prijs en bouwgemak buitengewoon populair.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
auto, bouwpakket, Kitcar

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl