Kia

Geschreven op 02-02-2010 14:04 door autoblogger

Kia is een Zuid-Koreaans automerk, dat deel uit maakt van de Hyundai Motor Company. Kia houdt zich tegenwoordig bezig met de ontwikkeling en producties van eigen personenauto’s en bedrijfswagens. Het merk heeft op dit moment drie fabrieken in Zuid-Korea en een fabriek in Slowakije.

Geschiedenis

Kia begon in 1944 met de vervaardiging van fietsen en motorfietsen. Het merk is gedurende de jaren zeventig gestart met de productie van automobielen. Het feit dat Kia voluit nog steeds Kia Motors heet, is te danken aan het feit dat Kia Motors fietsen en motorfietsen heeft geproduceerd. De Hyundai Motor Company heeft Kia in 1998 overgenomen. Uit deze overname ontstond een hecht samenwerkingsverband tussen Hyundai en Kia. Dit blijkt onder andere uit de onderlinge uitwisselingen van techniek en ontwerpen.

Naam

Achter de naam ‘Kia’ zit een betekenis. De naam Kia is namelijk afgeleid van twee Chinese karakters; het karakter ‘ki’ staat voor het opkomen van de nieuwe zon, of spirituele hergeboorte. De ‘a’ staat voor het continent waar Kia vandaan komt, Azië. Maak je van deze twee tekens een vrije combinatie, dan krijg je dus zoiets als ‘Opkomende zon uit Azië’.

Modellen

Sommige modellen zoals de C’eed en Sportage lijken erg op hun evenknie van Hyundai. Toch begint Kia een eigen stijl te ontwikkelen, wat al bleek bij de coupé-uitvoering van de C’eed, die als Pro C’eed een geheel eigen lijn heeft. Ook de nieuwste modellen zijn niet snel te verwarren met andere auto’s, zoals de Venga en vooral de Soul. Binnen het Hyundai-concern moet Kia dan ook het jongere en sportievere merk worden. Het programma bestaat uit de Picanto, Rio en C’eed aan de onderzijde, terwijl momenteel geen grotere middenklassers worden aangeboden. De vraag daarnaar was zo gering dat het geen zin had om die modellen te handhaven. In andere segmenten is het aanbod vrij groot met naast de kleine Soul ruimteauto de al langer bekende Carens. Het aanvankelijke succes van Kia werd mede door de komst van twee aantrekkelijke suv’s veroorzaakt. Op basis van modellen van Hyundai werden de Sportage en Sorento gepresenteerd, maar in de huidige omstandigheden is het aandeel van die auto’s een stuk gedaald.

Marktaandeel (NL)

0,90 % (2002); 1,73 % (2003); 2,65 % (2004); 3,23 % (2005); 3,10 % (2006); 2,99 % (2007); 2,49 % (2008); 1,65 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, hyundai, kia

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl