Jeep

Geschreven op 21-02-2015 16:04 door amgvriend

Het oorspronkelijke model Jeep is ontstaan als gevolg van een “ontwerpwedstrijd” uitgeschreven door het Amerikaanse leger. Doel van de wedstrijd was het ontwerp voor een licht (1/4 ton) voertuig. De inschrijvingen kwamen van Ford, Willys-Overland en American Bantam. Het winnende ontwerp kwam van American Bantam maar door politiek spel werd het voertuig uiteindelijk ook gebouwd door Ford en Willys Overland. De oorspronkelijke Jeep was open uitgevoerd met een naar voren neerklapbaar windscherm (voorruit). De Jeep bood plaats aan een chauffeur en drie passagiers, één voorin en twee achterin, maar kon ook gebruikt worden voor vervoer van allerlei andere zaken. Jeeps werden in de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde veel gebruikt.

Na de oorlog ging Willys door met het produceren van de Jeep voor het leger. Men produceerde in 1947 de Jeep Jeepster, wat men een vroege voorloper van de SUV kan noemen; het was een auto met een Jeep uiterlijk maar met een conventionele achterwielaandrijving. Doordat Willys druk was met de productie voor het leger werd de productie van de Jeepster stopgezet.

Vanaf 1955 werd de Jeep ook in Nederland geproduceerd door Nekaf.

Jeep werd eigendom van het Amerikaanse automerk Chrysler en is enkele jaren onderdeel geweest van DaimlerChrysler. Na de splitsing van die twee merken werd Jeep weer van Chrysler. Dit merk ging feitelijk ten onder aan een bankroet (Chapter 11) en werd gered door de Amerikaanse overheid, Fiat en nog enkele partijen. Fiat breidde haar aandeel in Chrysler Jeep steeds verder uit, om in 2014 volledig eigenaar te worden. Het Italiaanse automerk is sterk in kleinere auto’s, zuiniger motoren en dieseltechniek, onderdelen waar Chrysler nooit goed in was.

Het Jeep-programma is de laatste jaren vrij uitgebreid. Nadat men jarenlang alleen de oerjeep (CJ) en de Cherokee en hun opvolgers had zijn er steeds meer SUV’s bij gekomen. Alle modellen zijn leverbaar met vierwielaandrijving. Het topmodel is de Jeep Grand Cherokee, nadat de nog grotere Commander werd uitgefaseerd. De huidige Cherokee heeft niets meer gemeen met het oude model met die naam. Het is een samenwerking tussen Chrysler en Fiat waarbij al Fiat en Alfa Romeo techniek gebruikt wordt. Een ander nieuw en compact model is de Renegade. Deze gebruikt componenten van de Fiat 500X, maar is nog steeds een leuke terreinwagen.
De modellen Compass en Patriot verschenen voor de overname door Fiat.

Een aparte status wordt ingenomen door de Jeep Wranger en het vierdeursmodel Wrangler Unlimited. Deze auto’s doen nog sterk denken aan de eerste legerjeeps en de CJ’s uit de jaren daarna. De Wrangler is nog steeds voorzien van een ladderchassis, lage gearing en grote terreinbanden met een lange veerweg. Het is daarmee het best presterende Jeep model in het terrein en één van de beste terreinwagens die standaard te koop zijn.

Marktaandeel (NL)

0,18 % (2002); 0,15 % (2003); 0,10 % (2004); 0,10 % (2005); 0,14 % (2006); 0,17 % (2007); 0,17 % (2008); 0,13% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, Cherokee, chrysler, DaimlerChrysler, fiat, ford, Jeep, Renegade, willys, willys-overland

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl