Jaguar

Geschreven op 02-02-2010 12:15 door autoblogger

Jaguar is een autofabrikant uit Engeland die zich toelegt op de productie van luxe auto’s. De Ford Motor Company heeft Jaguar Cars in december 1990 overgenomen, en het merk naast Volvo personenauto’s, Land Rover en Aston Martin ondergebracht in de Premier Automotive Group. In 2007 werd het merk samen met Land Rover verkocht aan de Indiase autofabrikant Tata.

Het feit dat Jaguar overgegaan is naar het Indiase Tata heeft nog weinig invloed gehad, want Jaguar blijft (voorlopig) Brits. Er zijn echter plannen om een deel van de productie op termijn naar een goedkoper productieland over te hevelen. Dat zou ook niet veel hoeven uit te maken, want een deel van de BMW’s en Mercedessen wordt al jaren in de VS gebouwd, zonder dat het Duitse karakter verdwenen is.

Geschiedenis

In 1922 richtte William Lyons de ‘Swallow Sidecar Company’ op in het Engelse Blackpool. Dit bedrijf hield zich voornamelijk bezig met de productie van zijspancombinaties voor motorfietsen.

Vijf jaar later zou de overstap gemaakt worden naar carrosseriebouw, omdat met de opbouw van een aluminium carrosserie op het bestaande chassis van de Austin Seven een grote order werd binnengesleept. Een en ander nam zo’n vlucht dat William Lyons besloot zijn bedrijf meer centraal te vestigen, waarna in 1928 een verhuizing volgde naar het Engelse Coventry.

In de jaren dertig verschenen diverse modellen onder de naam ‘Silver Swallow’ (onder andere de SS I en de SS II). Het accent kwam hierbij steeds meer te liggen op snelheid en luxe. Met een compleet nieuwe lijn van sedans en sportwagens deed in 1935 de naam ‘Jaguar’ voor het eerst haar intrede. Voor Jaguar betekende deze periode ook haar aanvang in de autosport. Zo werd in 1936 de RAC Rally gewonnen door een SS 100.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag Coventry hevig onder vuur, en het zou dan ook tot 1948 duren voordat een nieuw voertuig geïntroduceerd werd. Deze Jaguar Mk V zou echter een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van het merk.

Ten behoeve van een ruimere productiecapaciteit werd in 1960 Daimler ingelijfd in de firma.

Na tal van successen in de autosport met de Jaguar C-type en Jaguar D-type stelden de heren uit Coventry in 1961 de legendarische Jaguar E-type voor aan het publiek. Een model dat in 1966 navolging vond met een ruim 25 cm langere 2+2 versie.

In 1988, drie jaar na het overlijden van William Lyons, won Jaguar met haar Jaguar XJR-9LM de 24 uur van Le Mans. Met aan het stuur onder andere de Nederlander Jan Lammers.

Heden

Het traditionele koperspubliek zal wel moeten wennen aan de nieuwe weg die op designgebied is ingeslagen. Het begon met de XF die in niets meer lijkt op de oudere modellen, maar hij straalt volgens Jaguar wel de kracht van de springende kat (jaguar) uit. De aankondiging dat de nieuwe XJ een totaal nieuw uiterlijk zou krijgen sloeg ook in als een bom, te meer omdat dat model 40 jaar lang herkenbaar bleef. De eerste aanblik van de nieuwe XJ in levende lijve op de autoshow van Frankfurt was dan ook een shock. Het is een immens lang ogende auto met een geheel nieuwe stijl, die toch ook weer klassiek oogt. De kleine X-Type valt nu qua design behoorlijk uit de toon en zal op termijn door een geheel nieuw model worden opgevolgd. Jaguar is het als sportief merk aan zijn stand verplicht om ook sportieve modellen te brengen. Naast verschillende R-Types van haar sedans is er sinds jaar en dag een grote coupé (en natuurlijk cabriolet), maar de liefhebber wacht ook al jaren op een kleiner model, waarvan men hoopt dat hij op de F-Type concept gaat lijken.

Marktaandeel (NL)

0,24 % (2002); 0,25 % (2003); 0,25 % (2004); 0,19 % (2005) ; 0,15 % (2006); 0,10 % (2007); 0,16 % (2008); 0,08 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, daimler, Jaguar, tata, william-lyons

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl