Iran Khodro

Geschreven op 28-12-2012 7:25 door Wouter

Iran Khodro (Iran Khodro Industrial Group) is een industrieel concern uit Iran dat onder andere auto’s produceert van de merken Samand en Peugeot en vrachtwagens van Mercedes-Benz.
Geschiedenis

Het bedrijf werd in augustus 1962 opgericht door de broers Ali Akbar en Mahmoud Khayami. Zij noemden hun bedrijf Iran National Factories. Het bedrijf probeerde eerst zonder succes FIAT’s te bouwen. Daarna verkreeg het een licentie voor de productie van de Hillman Hunter.

In 1967 kwam de daarvan afgeleidde Paykan in productie. Er werden zo’n 6000 exemplaren per jaar gebouwd. De Rootes Groep, waartoe Hillman behoorde, werd eind jaren 1960 overgenomen door Chrysler en eind jaren 1970 opnieuw door Peugeot. De Paykan was op dat moment aan vervanging toe, maar daar stak de Iraanse Revolutie een stokje voor. Het noodzakelijke buitenlandse kapitaal voor een nieuw model was nu onbereikbaar. De Paykan bleef aldus in productie tot 2005. De pick-up-versie wordt nog steeds geproduceerd. Na de revolutie kreeg het bedrijf de nieuwe naam Iran Khodro. Khodro is het Perzische woord voor automobiel.

Op 30 november 1990 begon Iran Khodro de Peugeot 405 te bouwen. In 1997 ging de daarop gebaseerde Peugeot RD in productie. In februari 1999 volgde de Peugeot Pars.

In oktober 2001 begon Iran Khodro ook de Peugeot 206 te bouwen aan 120.000 eenheden per jaar. 65% Van de onderdelen zijn van Iraanse makelij. In 1996 werd besloten om de oude Paykan 1600 te herontwerpen. De Samand was daarvan het resultaat. Het nieuwe model, dat met de hulp van Peugeot was ontworpen, ging eind 2001 in productie. Initieel werden 5000 stuks per jaar gebouwd met de bedoeling er binnen de vijf jaar 200.000 per jaar te bouwen. Iran Khodro ging ook een joint venture aan met DaimlerChrysler voor de productie van Mercedes-Benz-motoren.

Intussen is Iran Khodro de grootste autobouwer van het Midden-Oosten en Afrika geworden. De jaarproductie van auto’s, vrachtwagens en bussen ligt rond het miljoen stuks. Op wereldschaal is het bedrijf daarmee de twintigste grootste. Iran Khodro maakt momenteel plannen om haar producten wereldwijd te exporteren. De Peugeot 206 zal worden geĆ«xporteerd naar 30 landen.[1] Verder wordt ook gekeken naar landen als China, India, Venezuela en Wit-Rusland.

Op 7 oktober 2008 wordt bekend dat Iran Khodro een auto speciaal voor vrouwen gaat produceren.[2] Het voertuig heeft een automatische versnelling, een navigatiesysteem en een alarm dat afgaat wanneer een van de banden leeg is. Verder wordt de auto uitgerust met audiovisuele apparatuur voor het vermaken van kinderen die meerijden.

Een directielid van Iran Khodro geeft aan dat de eerste modellen in juni 2009 op de markt komen en dat men zich vooralsnog op de binnenlandse markt richt.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
chrysler, fiat, iran-khodro, Peugeot

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl