Invicta

Geschreven op 02-02-2010 12:11 door autoblogger

Invicta is een Brits automerk.

De beroemdste Invicta is opgericht in 1924, toen Noel Macklin en Oliver Lyle begonnen met auto’s bouwen in Cobham. Ze probeerden de Britse kwaliteiten van wegligging en betrouwbaarheid te combineren met de Amerikaanse behoefte aan prestaties en soepelheid van de motor. Ze begonnen met drie wagens met zescilinder, 2,5 liter Coventry-Climaxmotoren die echter niet voldeden. Hierna schakelden ze over op Meadows motoren, een fabriek in Wolverhampton. Aanvankelijk gingen ze uit van 2,5 liters, door uitboren uiteindelijk uitkomend tot 4,5 liters. Zoals zoveel merken in die tijd bouwden ze vooral onderstellen en werden de carrosserieën uitbesteed. Carrosserieën die vaak duurder waren dan chassis en motor. In 1928 kostte een volledige auto van het merk maar 50 pond minder dan een Rolls Royce, te weten 1050 pond. Dit was geen geluidloze, soepele wagen, maar een luide racer, die met 140 kmh harder reed dan de meeste auto’s uit die tijd. Rond 1930 produceerden ze wagens die in de wandelgang “100mph” werden genoemd, in feite niet zo hard liepen, maar de naam werd gekoesterd door de fabriek.

Het “mooiste” model was waarschijnlijk de 4,5 liter S, voor het laatst gebouwd in 1933. Deze had een topsnelheid van tegen de 160 kmh. De wagen had toen nog steeds de vertrouwde Meadows motor die later aan Lagonda werd verkocht, de firma die later fuseerde met W.O. Bentley.

In 2000 werd Invicta nieuw leven ingeblazen door Michael Bristow en momenteel bouwt het merk één model, dat op de Birmingham Motor Show van 2002 werd onthuld. De S1 wordt aangedreven door een V8-motor die afkomstig is van de Ford Mustang en die met drie verschillende vermogens wordt aangeboden. De atmosferische variant heeft 320 pk, er is een 500 pk variant en met een mechanische compressor levert de motor 600 pk. Dat alles levert dankzij een beperkt gewicht fenomenale prestaties. De Invicta S1 is de eerste sportauto met een uit één geheel vervaardigde koolstofvezel carrosserie.

De Nederlandse Morgan- en TVR importeur Nimag haalde de auto in 2005 naar de Autorai, maar in 2007 stond een nieuwe importeur op een vrij grote stand op de diezelfde beurs.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, bentley, invicta, lagonda, s1

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl