Ingvar Carlsson

Geschreven op 06-03-2010 19:53 door autoblogger

Ingvar Carlsson (Örebro, 2 april 1947 – 28 oktober 2009) was een Zweeds rallyrijder. Hij debuteerde eind jaren zestig in de rallysport, rijdend met een Volvo PV544. Later reed hij voor de fabrieksteams van Datsun en BMW, voordat hij halverwege de jaren tachtig deel uit ging maken van het fabrieksteam van Mazda (op dat moment met de Groep-B RX-7).

Met de Mazda RX-7 behaalde hij een podiumplaats (derde plek in Griekenland 1985). De achterwielaangedreven RX-7 bleek echter niet competitief genoeg en Mazda maakte tijdens het Groep-B tijdperk de overstap naar de Groep-A Rally. Men koos de Mazda 323 4WD om mee te rijden. Vanaf het seizoen 1987 werd Groep-A de norm en Mazda was op dat moment een van de belangrijkste teams.

Het grootste succes van Carlsson kwam in het seizoen 1989, toen hij eerst zijn thuisrally in Zweden wist te winnen, nadat teamgenoot Timo Salonen problemen ondervond, en later dat jaar ook zegevierde in Nieuw-Zeeland. Daarmee behaalde hij twee van de in het totaal van drie WK-overwinningen die Mazda op naam wist te schrijven. Carlsson bleef actief voor het Mazda-team tot aan het eind van het seizoen 1991, toen het Japanse team zich terugtrok uit de rallysport.

Oktober 2009 overleed Ingvar Carlsson na een kort ziektebed, hij werd 62 jaar.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
323, groep-a, groep-b, Ingvar-Carlsson, mazda, persoon, racing, rally, rx-7

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl