Hyundai

Geschreven op 02-02-2010 11:57 door autoblogger

Hyundai Motor Company is een autofabrikant uit Zuid-Korea. In dat land werden in 1967 onder de naam Hyundai auto’s geassembleerd van het merk Ford. Later ontstond een geheel eigen modellenbeleid. Hyundai Motor Company nam in 1998 Koreaanse concurrent Kia over en wil binnenkort tot de vijf grootste autofabrikanten ter wereld behoren. Hyundai is Koreaans voor moderniteit.

Hyundai heeft op de Nederlandse markt een marktaandeel dat al een groot aantal jaren tussen drie en vier procent schommelt. Dat ondanks de populariteit van zustermerk Kia, dat als grootste concurrent gezien kan worden. Een groot aantal modellen is onder beide merknamen leverbaar, hoewel sommige modellen een geheel eigen uiterlijk hebben. Dat geldt met name voor de fraai gelijnde CoupĂ© en ook voor de ruimteauto Matrix met de handtekening van Pininfarina. De mainstream-modellen aan de onderzijde zijn de i10, i20, Accent en i30, welke laatste in Europa gebouwd wordt. De grotere sedans zijn de Sonata en Grandeur, die een gunstige prijs/kwaliteit verhouding kennen, maar qua uiterlijk niet genoeg aan de Europese smaak appelleren. De sterke groei van Hyundai is mede te danken aan de suv’s Tucson en Santa Fe, die in 2009 aangevuld zijn met de ix35 en ix55. Het Hyundai concern staat in de top vijf van autoconcerns wereldwijd, wat onder meer te danken is aan het veroveren van marktaandeel in de Verenigde Staten. De opkomst van de Japanse merken vanaf de jaren zeventig en de versnelde verovering van die markt in de laatste twee decennia is de nieuwe referentie voor Hyundai. Een nieuwe uitdaging is de oprichting van een merk in de lijn van Lexus en Infiniti. Met name Lexus, dat Toyota een ijzersterke positie als premiummerk heeft opgeleverd. Dat zorgde niet alleen voor hogere winstcijfers, omdat bij deze merken grotere winsten per auto worden behaald. Ook de uitstraling van een premiummerk heeft een gunstige uitwerking op het oorspronkelijke merk.

Marktaandeel (NL)

2,36 % (2002); 3,14 % (2003); 3,13 % (2004); 3,87 % (2005); 3,66 % (2006); 3,40 % (2007); 3,51 % (2008); 3,84% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, hyundai, kia

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl