Hispano Suiza

Geschreven op 01-03-2010 14:59 door autoblogger

Hispano Suiza is een Spaans-Franse fabrikant van oa bromfietsen, auto’s en vliegtuigmotoren.

Geschiedenis

Emilio de la Cuadra zette een fabriek op voor elektrische auto’s in Barcelona. Hij verkocht de auto’s als La Cuadra. Hij ontmoette Marc Birkigt, een getalenteerde Zwitserse ontwerper, welke hij inhuurde om voor zijn bedrijf in Spanje te werken. Rond 1902 wisselde de fabriek van eigenaar en werd de naam gewijzigd in Fábrica Hispano-Suiza de Automóviles (Spaans-Zwitserse autofabriek), maar vrij snel daarna ging het bedrijf bankroet (december 1903).

In 1904 werd een doorstart gemaakt, onder de naam Fábrica La Hispano-Suiza de Automóviles, onder dezelfde directie. Vier nieuwe auto’s werden dat jaar geïntroduceerd en men bleef tot 1938 auto’s bouwen. De firma zelf bleef bestaan en is tegenwoordig onderdeel van de SNECMA group, waar het vliegtuigmotoren produceert.

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte Enasa de fabriek om de Pegaso (automerk) sportwagens te fabriceren.

In 2000 werd de naam Hispano-Suiza nieuw leven ingeblazen door de Mazel group voor auto’s en sindsdien zijn er drie prototypes verschenen, de HS21GTS, de K8 en de HS21.

Op de autoshow van Geneve in 2010 toont men een nieuw model.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, hispano-suiza, la-cuadra, marc-birkigt, motor, suiza

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl