Heinrich Büssing

Geschreven op 26-06-2018 10:33 door autoblogger

Heinrich Büssing was een pionier op het gebied van Duitse vrachtwagen- en bus/touringcar bouw. Hij werd 29 Juni 1843 geboren in Nordsteimke, op 27 Oktober 1929 stierf hij in Wolfsburg. Veel van zijn ontwikkelingen hebben de bus- en vrachtwagenindustrie een stuk verder gebracht, waaronder die bij MAN, waarvan het logo nog immer is voorzien van de Büssing leeuw.

In 1903 richtte Heinrich Büssing (op 60-jarige leeftijd) samen met zijn zonen Max en Ernst het bedrijf ‘Heinrich Büssing, Specialfabrik für Motorlastwagen, Motoromnibusse und Motoren, Braunschweig’ op. Hij werkte voorheen als technisch manager bij ‘Max Jüdel & Co.’, die waren gespecialiseerd in spoorwegbeveiliging. Zijn hart lag echter altijd bij motorvoertuigen, met name vrachtwagens en bussen/touringcars. De inventiviteit en sterke ondernemersgeest van Büssing zorgden ervoor dat het bedrijf al snel een belangrijk deel ging vormen van de bedrijfswagenindustrie. Als eerste Duitse fabrikant concentreerde hij zich volledig op de ontwikkeling en productie van bedrijfswagens. Met tal van innovaties en uitvindingen hebben de ondernemer en zijn werknemers de bedrijfswagenindustrie aanzienlijk vooruit geholpen. Als technisch pionier vergaarde de uitvinder in totaal zo’n 250 patenten.

Büssing startte al in 1904 met de productie van buschassis’ voor Groot-Brittannië en leverde in de daaropvolgende jaren circa 400 units af. Deze werden gebruikt als onderstel voor de eerste dubbeldeksbussen voor Londen, de voorgangers van de huidige dubbeldekkers. Slechts twee jaar later begon Büssing ook met de levering van dubbeldeksbussen voor inzet in Berlijn. In datzelfde jaar startte het bedrijf uit Braunschweig een samenwerking met Continental, waarmee het de eerste pneumatische banden ontwikkelde. In 1924 werd een andere mijlpaal aan de wereld voorgesteld – de eerste drie-assige bus/touringcar met twee aangedreven achterassen.

Heinrich Büssing overleed in 1929 op 86-jarige leeftijd. Zijn zoons hebben het bedrijf vervolgens voortgezet en zetten het in de loop der jaren verder op de kaart met tal van technische innovaties. Voorbeelden zijn een snelwegbus/touringcar met twee dieselmotoren, met elk een vermogen van 140 pk, die werd ontwikkeld van 1934 tot 1935, en in 1935 een model met onder de vloer geplaatste motor (die in 1949 voor het eerst in een bedrijfsvoertuig werd gemonteerd), waarop patent werd aangevraagd.

De directeuren besloten om in de jaren ‘60 een nieuwe assemblagefabriek te bouwen in Salzgitter. De eerste vrachtwagen rolde op 25 juni 1964 van de productielijn. De bussen en touringcars werden eveneens gebouwd in de fabriek, die een totale oppervlakte van 600.000 m2 had.

Momenteel transformeert MAN Truck & Bus de productielocatie in Salzgitter, die een oppervlakte heeft van 1,1 miljoen vierkante meter, in een componentenfabriek voor het concern en een logistiek onderdelen centrum voor de internationale markt. Helemaal in de geest van Büssing.

MAN en Büssing gingen een zakelijke relatie aan op 17 januari 1967 met als doel om componenten aan elkaar te leveren en hun wederzijdse modellengamma aan te vullen met de modellen van het andere merk. “Deze samenwerking vormde de basis voor de latere overname”, aldus Joachim Drees, Chief Executive Officer bij MAN Truck & Bus, verwijzend naar de langdurige samenwerking tussen de twee bedrijven. MAN nam in 1971 de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering bij Büssing en het nam de Büssing-fabrieken in Braunschweig en Salzgitter in 1972 over. “Salzgitter speelt nog altijd een belangrijke rol in het huidige productienetwerk van het bedrijf. MAN profiteerde ook van de expertise van Büssing – zoals de trucks met ondervloer motor en de ontwikkeling van dubbeldeks bussen en touringcars.”Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
busje, Heinrich-Bussing, man, trucks

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl