Gijs van Lennep

Geschreven op 09-04-2010 9:54 door autoblogger

Jonkheer Gijsbert “Gijs” van Lennep (Aerdenhout, 16 maart 1942) is een voormalige Nederlandse Formule 1- en Sportscar coureur. Hij begon zijn carrière als Formule V coureur. Later werd hij opgenomen in het Racing Team Holland.

Historie

In 1967 behaalde Van Lennep in Zweden de eerste overwinning met DAF in de Formule 3. Eveneens in 1967 ging hij voor Porsche rijden. In 1971 won hij de 24 uur van Le Mans met Helmut Marko. Hiermee heeft hij (nog steeds) het afstandsrecord (5335 km) op zijn naam staan. Gemiddeld reden ze meer dan 222 km/u (inclusief pitstops). De hoogst behaalde snelheid was bijna 400km/u.

Van Lennep heeft vier seizoenen in enkele races deelgenomen aan de Formule 1. Hij reed voor Surtees, Iso-Marlboro en Ensign. In 1971 nam hij deel aan de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort met een door Stichting Autoraces Nederland ingeschreven Surtees, waarin hij 8e werd. Later dat jaar reed hij voor het fabrieksteam, maar wist niet aan de finish te komen.
Gijs van Lennep in een Porsche 911 Carrera RSR op de Nürburgring 1974

In 1972 reed hij geen Formule 1, maar werd wel Europees kampioen Formule 5000. In 1973 reed hij dankzij sponsor Marlboro bij het Iso-Marlboro team van Frank Williams, waar hij op Zandvoort een punt haalde. Dit betekende het eerste WK-punt voor het team van Williams. In hetzelfde jaar won hij de Targa Florio. In 1974 reed hij nog een race voor het Iso team. In 1975 verving hij bij Ensign Roelof Wunderink gedurende drie races. Op de Nürburgring behaalde hij nogmaals een punt. Hiermee was hij op dat moment de op één na meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur, net achter Carel Godin de Beaufort.

In 1976 won hij voor een tweede maal de 24 uur van Le Mans, ditmaal met de Belgische coureur Jacky Ickx. Het wordt zo geregeld dat hij de laatste 90 minuten van zijn laatste race achter het stuur zit en over de eindstreep mag rijden.

In 1999 werd hij door een Nederlandse vakjury uitgeroepen tot Beste Nederlandse autocoureur van de Eeuw.

Bron: wikipedia.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
formule1, gijs-van-lennep, persoon, porsche, racing

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl