Fiat

Geschreven op 02-02-2010 11:35 door autoblogger

Fiat S.p.A. (oorspronkelijk FIAT, een acroniem dat staat voor Fabbrica Italiana Automobili Torino) is een Italiaans industrieel concern en autofabrikant. De Fiat Group heeft belangen in diensten, uitgeverijen en het bouwen van machines voor massaproductie.

Geschiedenis

In 1899 werd in Turijn de Società Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino opgericht, op initiatief van Giovanni Agnelli. Hij werd in 1902 algemeen directeur van de firma. In 1900 rolden de eerste 24 auto’s van de band in de fabriek in Corso Dante, waaronder de 3/12HP. Het Fiat-logo werd in 1904 door Biscaretti ontworpen.

Al vroeg was Fiat met succes actief in autoraces. In 1902 won Vincenzo Lancia de Sassi Superga met een 24HP. Ook Agnelli zelf was actief als coureur, hij reed de tweede tour van Italië. In 1907 won Felice Nazzaro de Grand Prix de France in een 130HP, met een gemiddelde snelheid van 113,612 km/uur.

In 1908 werd Fiat actief in de Verenigde Staten, waar de Fiat Automobile Co. werd opgericht. Daarnaast werd het assortiment uitgebreid naar trams, vrachtwagens en schepen. Fiat begon met het toepassen van cardanaandrijving, een techniek waarop het bedrijf het patent bezit.

Fiat Auto is momenteel een van de meest innovatieve automerken, met zeer veel patenten. Denk hierbij aan: dubbele bovenliggende nokkenas (Dr. Lampredi), distributieriem (Dr. Lampredi), directe diesel inspuiting (voor het eerst in Fiat Croma 1987), directe benzine inspuiting (2005 Fiat Power Train), schakelen zonder koppelingspedaal (f1 ferrari 1987, later in Alfa Romeo en Fiat Stilo) etc.

In 1979 werd de autodivisie van Fiat ondergebracht in een apart bedrijf, waarin de merken Fiat, Abarth, Lancia, Autobianchi en Ferrari samenwerkten. Het bedrijf werd later uitgebreid met de acquisitie van Alfa Romeo (1984) en Maserati (in 1993).

Fiat bracht in de jaren tachtig de modellen Panda, Uno en Tipo uit, in de jaren 90 gevolgd door Tempra, Croma, Cinquecento, Punto, Ulysse, Barchetta, Bravo, Brava, Marea en Palio. De Fiat Uno, Tipo, Punto en Bravo werden auto van het jaar. De Fiat Coupé werd ontworpen door Pininfarina.

In 1996 werd Agnelli jr. erevoorzitter van de raad van bestuur. Hij werd als CEO opgevolgd door Cesare Romiti. Ter ere van het 100-jarig bestaan in 1999 werd het logo gemoderniseerd. De Fiat Seicento en de Multipla werden als laatste modellen in de 20e eeuw geïntroduceerd. Vooral het laatstgenoemde model werd met gemengde gevoelens ontvangen, vanwege de bijzonder vormgeving, en de drie zitplaatsen voorin.

Modellen

Tegenwoordig speelt de 500 een grote rol. Die auto is relatief duur, omdat Fiat dit model, net als BMW met de Mini, als een premiumproduct in de markt heeft gezet. Dat betekent dat er per stuk relatief veel aan verdiend wordt. De grotere Panda is veel goedkoper en doet het mede daardoor ook nog steeds behoorlijk in de verkopen. Daarnaast is de Punto een belangrijk model, dat in 2009 na vier jaar een ingrijpende facelift kreeg en verder met de toevoeging Evo is uitgerust. De overige modellen spelen een veel bescheidener rol, want de slogan “Fiat, groot in kleine auto’s” impliceert nog steeds “klein in grote auto’s”. De Bravo is de middenklasser in het C-segment en biedt weinig concurrentie aan modellen als de Volkswagen Golf. Nog minder aanhang heeft de Croma, die ondanks zijn bescheiden prijs en rijke uitrusting nauwelijks verkocht wordt. Daarnaast biedt Fiat de kleine Sedici suv, die dit jaar een facelift kreeg, en de ruimteauto?s Qubo en Doblo. Het wordt weer eens tijd om de traditie van fraaie coupé’s en roadsters voort te zetten. Fiat heeft carrosseriebedrijf Bertone overgenomen en er is sprake van dat de productiefaciliteiten daarvan voor de bouw van dit soort nicheproducten wordt gebruikt. Overigens kan Fiat de liefhebbers van grotere en exclusievere auto’s doorverwijzen naar één van haar andere merken. Voor het middensegment bieden Alfa Romeo en Lancia een ruim aanbod fraaie auto’s, terwijl de meest veeleisende klanten natuurlijk terecht kunnen bij Maserati en Ferrari.

Marktaandeel (NL)

3,51 % (2002); 3,18 % (2003); 3,90 % (2004); 2,99 % (2005); 3,58 % (2006); 3,78 % (2007); 4,30 % (2008); 4,56% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, fiat, giovanni-agnelli

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl