Ferdinand Piëch

Geschreven door ricardo, laatst aangepast op 05-02-2013 8:32 door autoblogger

Ferdinand K. Piëch (Wenen, 17 april 1937) is een Oostenrijks industrieel. Piëch is voormalig bestuursvoorzitter en sinds 2002 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Volkswagen AG.

Drijvende kracht achter Audi

Piëch is een kleinzoon van Ferdinand Porsche, wiens dochter Louise trouwde met de Weense advocaat Anton Piëch. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool van Zürich. In 1963 ging Piëch werken bij Porsche, om in 1972 over te stappen naar Audi. In 1975 werd hij in de directie van Audi opgenomen, in 1988 stoomde hij door tot de functie van bestuursvoorzitter. Piëch speelde een grote rol bij de ontwikkeling van het merk Audi.

Aanvang 1993 werd hij als opvolger van Carl Hahn bestuursvoorzitter van het Volkswagen concern, waar hij José Ignacio López de Arriortúa van General Motors binnenhaalde als chef van het merk Volkswagen. López voerde een drastisch bezuinigingsprogramma bij Volkswagen door, maar verliet eind 1993 het bedrijf onder verdenking van bedrijfsspionage.

Lamborghini, Bentley en Bugatti

Onder leiding van Piëch werden Seat en Škoda in het concern geïntegreerd, en de kleine Lupo succesvol in de markt gezet. Piëch richtte zich echter vooral op het hoogste marktsegment en kocht voor Volkswagen de merken Lamborghini, Bentley en Bugatti. Onder het merk Volkswagen werd de luxe Phaeton uitgebracht, zonder veel succes.

In 2002 werd Piëch in de bedrijfsleiding opgevolgd door Bernd Pischetsrieder en werd hij zelf voorzitter van de Raad van Commissarissen, een positie die hij anno 2013 nog steeds bekleedt.

Piëch is grootaandeelhouder van Porsche. Buiten zijn formele positie heeft Piëch daarom veel persoonlijke invloed in het concern. Als gevolg van een meningsverschil met Piëch moest eind 2006 bestuursvoorzitter Pischetsrieder het veld ruimen.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
audi, bugatti, ferdinand-piech, lamborghini, persoon, porsche, seat, Skoda, volkswagen

Revisies:
Artikelen op autoblog.nl