Dodge

Geschreven op 02-02-2010 11:29 door autoblogger

Dodge is een Amerikaans automerk dat in 1914 werd opgericht door John Francis Dodge en diens broer Horace Elgin Dodge. In 1928 werd het merk overgenomen door Chrysler en van 1998 tot 2007 maakt het deel uit van het Duitse concern DaimlerChrysler.

Dodge bevindt zich als onderdeel van het Chrysler-concern niet in de meest comfortabele positie, maar het aanbod is er niet minder aantrekkelijk door. Dodge is het sportieve merk van Chrysler en heeft daarmee een aantal aardige modellen in haar programma. Het sportieve karakter wordt het best onderstreept met de Viper en Challenger, waarvan de eerste al een decennium het meest uitgesproken automodel uit de Verenigde Staten is. De Corvette staat in de schaduw van deze brute machine met zijn tiencilinder motor. Oudere liefhebbers kennen de naam Challenger, want dat was eind jaren zestig één van de toen populaire pony-cars. Dat waren sportief ogende auto?s die technische op gewone modellen waren gebaseerd, maar met behulp van opgevoerde motoren en fraaie koetswerken een geheel nieuwe en jonge doelgroep aanspraken. Dodge heeft in navolging van Ford en Chevrolet een nieuwe uitgave van haar pony-car, de Challenger, uitgebracht. De andere modellen van Dodge zijn de Avenger sedan en de suv’s Nitro en Journey.

Marktaandeel (NL)

0,08 % (2006); 0,29 % (2007); 0,27% (2008); 0,23% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, chrysler, DaimlerChrysler, dodge, Horace-Elgin-Dodge, John-Francis-Dodge

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl