Daewoo

Geschreven op 02-02-2010 11:16 door autoblogger

Daewoo komt voort uit National Motors, dat in 1937 opgericht werd in Bupyeong-gu, Incheon. In 1962 veranderde National Motors in Saenara Motor. In 1965 werd Saenara Motor door Shinjin Industrial gekocht en de naam werd nogmaals gewijzigd, ditmaal in Shinjin Motor. Met ging een samenwerking aan met Toyota.

In 1972 stopte de samenwerking met Toyota en ging Shinjin een joint-venture aan met General Motors (GM), als General Motors Korea, in 1976 gewijzigd in Saehan Motor. De Daewoo groep nam de controle over in 1982 en de naam werd nogmaals gewijzigd, dit keer in Daewoo Motor. Men startte de export, ook naar Nederland, voornamelijk met op General Motors gebaseerde modellen, zoals de Daewoo Nexia, die op de Opel Kadett gebaseerd was. Men nam in 1998 nog Ssang Yong over, maar kwam in financiƫle problemen in 1999.

In 2002 kocht General Motors het grootste deel van Daewoo Motors op om daarmee GM Daewoo te vormen. GM had, samen met haar partners Suzuki en SAIC, 66,7% van de aandelen, de rest was in bezit van de Korea Development Bank en andere Koreaanse crediteuren. Buiten de deal bleven 15 fabrieken, waaronder de oudste Daewoo fabriek in Incheon, die nu een onderdelenleverancier is voor GM. De vrachtwagenafdeling werd door Tata Motors gekocht in 2004. GM verhoogde zijn aandeel in Daewoo tot 50,9%.

Europa

De import in Europa begon in 1995, want de toen al verdwenen laatste Opel Kadett kwam als Nexia op de markt. Door de bekendheid van dat model en lage prijzen kreeg men snel een redelijk marktaandeel, waarna men een aantal modellen met modern design presenteerde. Vooral het Italiaanse designhuis Ital Design is daar verantwoordelijk voor. In 1997 kwam Daewoo met de modellen Lanos en Nubira en ook dat jaar de Leganza. Binnen een jaar kwam de geinige Matiz de steeds populairder wordende kleinste klasse bestormen. Dit model is door Fiat afgewezen toen Ital Design er mee aanklopte. Het marktaandeel steeg daardoor voor het eerst boven 2%, maar dat was van korte duur. Men ontbeerde vooral een model in de klasse van de Fiat Punto. In 2002 is daar verandering in gekomen, want de leuke Kalos is de gelederen komen versterken. Bovendien heeft men sinds 2000 een auto in de midiruimtewagen klasse met de Tacuma, terwijl de grote Evanda het topmodel is. Overigens hebben Hyundai en dochter Kia een veel groter aanbod van verschillende modellen.

Voor de Europese markt werd uiteindelijk besloten de auto’s als Chevrolet te verkopen. In Vietnam wordt de merknaam Daewoo nog gebruikt, in Zuid-Korea gebruikt men GM Daewoo.

Alle Koreaanse merken doen het goed, waarbij vooral geprofiteerd wordt van nieuwe modellen in de populaire klassen. Bij Daewoo is dat de Kalos, die een prettig ogende auto is. De nieuwe Nubira is wat saai gelijnd, maar de vijfdeurs variant met de naam Lacetti heeft een strak design.

Marktaandeel (NL)

1,22% (2002); 1,77% (2003); 1,82% (1e helft 2004)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, daewoo, gm, mational-motors, saehan-motor, saenara-motor

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl