Chevrolet

Geschreven op 02-02-2010 10:54 door autoblogger

Chevrolet, ook wel Chevy genoemd, is een Amerikaans automerk dat in 1911 werd opgericht in de Verenigde Staten. Het is eigendom van General Motors en is het meest verkochte merk van dat concern.

Oprichting

In 1908 had William Durant het autoconcern General Motors opgericht. In 1910 verloor Durant de controle daarvan aan zijn schuldeisers. Met behulp van de ontwerpen van Louis Chevrolet, een bekende racewagenpiloot van Zwitserse origine, wilde hij zijn reputatie in de automobielindustrie opnieuw vestigen.

Op 3 november 1911 richtten Louis Chevrolet, William Little en Edwin Cambell, William Durant’s schoonzoon, de Chevrolet Motor Company op. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Detroit, Michigan. In 1912 lanceerde het merk de Classis Six, een sedan met 4,9 l-6-cilindermotor die 104 km/u haalde. Het kenmerkende vlinderdas-logo werd in 1913 ingevoerd. Naar verluidt was het logo gebaseerd op het patroon op een behangpapier dat Durant had gezien in een Frans hotel.

Heden

Chevrolet is GM’s belangrijke merk dat in de VS nog een sterke positie heeft. In Europa is het een klein merk en bovendien niet Amerikaans, althans op het gebied van haar modellenaanbod. Dat bestaat namelijk vooral uit Koreaanse auto’s, sinds men een aantal jaren geleden Daewoo overnam. Het gaat om typisch Aziatische producten, waarmee men de concurrentie met landgenoten Hyundai en Kia aangaat. Die merken hebben echter wel een breder programma en mede daarmee een hoger marktaandeel. Het gaat om de hatchbacks Matiz, Aveo en Lacetti en de sedans Aveo, Epica en de vlot gelijnde nieuwe Cruze. Daarnaast biedt men de ruimteauto Tacuma en suv Captiva aan. Het programma bestaat verder uit ‘echte’, dus Amerikaanse Chevrolets. Het zijn geen modellen die voor hoge verkoopcijfers zorgen, want de klassiek ogende HHR is te apart om een grote doelgroep aan zich te binden. Dat geldt ook voor de bijzonder geslaagde nieuwe Camaro, die qua uiterlijk gelukkig niet bij de pooier-Camaro’s van de jaren zeventig aanknoopt, maar op het strak gelijnde oermodel uit de jaren zestig.

Marktaandeel

1,93 % (2004); 2,08 % (2005); 2,05 % (2006); 1,74 % (2007); 1,51% (2008); 1,12% (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, chevrolet, chevy, daewoo, edwin-cambell, gm, louis-chevrolet, william-little

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl