Cadillac

Geschreven op 02-02-2010 10:43 door autoblogger

Cadillac is een Amerikaans merk van luxeauto’s. Sinds 1909 behoort het merk tot het General Motors-concern. Cadillacs worden vooral in de Verenigde Staten en Canada verkocht waar de merknaam staat voor een hoge kwaliteit, in tegenstelling tot Europa.

Geschiedenis

Henry Leland had samen met twee partners Leland, Faulconer, and Norton opgericht in 1890. Dat bedrijf ontwierp en bouwde speciale machines en produceerde later ook benzinemotoren voor Ransom Olds, de stichter van Oldsmobile. Leland en zijn werknemers verbeterden de motor en verhoogden het vermogen van de oorspronkelijke 3,7 pk tot 10,25 pk. Oldsmobile’s verkopen liepen echter vlot en er was geen nood aan de nieuwe motor.

Leland toonde zijn motor aan de investeerders en stelde voor het bedrijf verder te zetten. De investeerders waren onder de indruk en gingen akkoord. Ze hoopten de eerste succesvolle autobouwer van Detroit te worden en kozen de naam van de stichter van die stad, Le Sieur Antoine Laumet de la Mothe Cadillac, als nieuwe naam. Niet veel later werd het wapenschild van Cadillac’s familie, omgeven door een lauwerkrans, geregistreerd als het embleem. Daarmee was de Cadillac Automobile Company geboren.

De eerste Cadillac werd geproduceerd in oktober 1902. In januari werd deze 10 HP voorgesteld op het autosalon van New York. Het publiek was enthousiast en binnen de week liepen meteen 2286 bestellingen binnen. Het eerste jaar werden bijna 2500 auto’s gebouwd, voor die tijd een enorm aantal. Vooral de precisie waarmee de voertuigen gebouwd werden, en dus de betrouwbaarheid, was een belangrijk verkoopsargument.

General Motors

In 1908 bood William Durant, de stichter van General Motors, $3 miljoen voor Cadillac. Leland vroeg $3,5 miljoen en Durant weigerde. Cadillac werd steeds succesvoller en Durant probeerde het opnieuw. Leland’s prijs was intussen gestegen tot $4,125 miljoen en hij verkocht uiteindelijk voor $4,5 miljoen. Durant betaalde hem in cash geld dat hij met het succesvolle Buick had verdiend. Leland bleef nog tot 1917 aan het roer maar vertrok daarna na een meningsverschil. Even later vormde hij de Lincoln Motor Company die uiteindelijk overgenomen werd door Ford en één van Cadillacs belangrijkste concurrenten werd.

William Durant wilde met zijn uitbreidingsstrategie een concern uitbouwen dat een automerk had in elke autoklasse. Hij wilde klanten een eerste goedkope auto aanbieden en naarmate ze zich opwerkten konden ze in een steeds hogere klasse kopen om zich uiteindelijk een Cadillac aan te schaffen.

Cadillac werd gepositioneerd als de luxedivisie van GM. Het belangrijkste product waren grote luxeauto’s. Daarnaast werden ook limousine’s gebouwd en via derden werden Cadillacs ook omgebouwd tot ambulance of lijkwagen. De auto’s waren bestemd voor de hogere klasse, maar stonden onder superdeluxewagens van merken als Pierce-Arrow of Duesenberg.

Cadillac was de eerste autobouwer die een V8-motor grootschalig produceerde in 1915 en die veiligheidsglas gebruikte vanaf 1926. In 1928 introduceerde het merk ook de eerste volledig gesynchroniseerde versnellingsbak. In 1930 ontwikkelde het merk een V16-motor. Een jaar later werd daar ook een V12 van afgeleid. Beiden waren geen grote verkopers maar zetten wel Cadillac’s reputatie.

Cadillac introduceerde in 1968 een 7,7 l V8 die in 1970 vergroot werd tot 8,2 liter. Volgend op de Oliecrisis van 1973 werden kleine, zuinige auto’s populair en werd de motorcapaciteit verkleind. Niet alleen de motoren maar ook de modellen werden verkleind. Tussen 1979 en 1981 werd ook een 5,7 l V8 dieselmotor aangeboden. Die onbetrouwbare motor werd een ramp voor General Motors.

Cadillac probeerde haar doelgroep uit te breiden naar minder kapitaalkrachtige kopers en lanceerde in 1981 de compacte Cadillac Cimarron op basis van GM’s J-platform. De auto verschilde nauwelijks van de Chevrolet Cavalier en faalde. In 1988 werd het model geschrapt. Ook al in 1981 werd de L62 V8-6-4 gelanceerd. Deze 6,0 l motor kon naargelang de omstandigheden een V4, een V6 of een V8 zijn door cilinders uit te schakelen. Hij bleek echter onbetrouwbaar en werd een jaar later geschrapt ten voordele van een 4,1 l V8. Ook dat bleek een zeer slecht gebouwde motor te zijn die het merk vele klanten kostte.

Midden jaren 1980 wilde Cadillac haar blazoen opnieuw oppoetsen. Ondertussen werden geïmporteerde merken uit Japan en Europa steeds populairder in Noord-Amerika. Honda lanceerde haar luxedivisie Acura en werd al snel gevold door Toyota’s Lexus en Nissan’s Infiniti. In 1987 werd het geprobeerd met de Cadillac Allante; Een auto getekend door Pininfarina waarvan het koetswerk in Italië werd gemaakt. Ze werden vandaaruit overgevlogen naar de VS en daar voorzien van motor en transmissie. Het model kan zich vandaag de dag qua imago meten met de competitie van Mercedes-Benz maar was destijds geen succes. De Allante is wel een inspiratie geweest voor de latere modellen zoals de Cadillac Seville, die zelfs naar Europa ge-exporteerd werd.

Eind jaren 80 was de Brougham de enige grote auto in het gamma. Toen General Motors in 1996 het grote D-platform liet vallen werd het model geschrapt en had Cadillac op de Catera na enkel voorwielaangedreven modellen. In 1999 werd met de Escalade Cadillac’s eerste SUV geïntroduceerd. De Escalade was gebaseerd op de Chevrolet Tahoe en kreeg standaard vierwielaandrijving.

Europa

Cadillac heeft al heel wat pogingen gewaagd om in Europa enige voet aan wal te zetten, maar het lijkt nog steeds onbegonnen werk om de hegemonie van de – met name – Duitse concurrentie te doorbreken. Sinds General Motors besloot haar Amerikaanse modellen slechts als Chevrolet en Cadillac in Europa te voeren heeft met name Cadillac het moeilijk. Chevrolet voert inmiddels grotendeels Koreaanse modellen, terwijl Cadillac het deels doet met in Europa gefabriceerde auto’s. Cadillac heeft ook in de VS veel moeite de buitenlandse merken te beconcurreren, want de tijden dat het het grootste premiummerk was, liggen ook daar achter ons.

Modellen

Op papier heeft Cadillac een aantal troeven in handen met gunstige prijzen en ontwerpen met een eigen stijl. Het programma bestaat uit een aantal sedans, waarvan de BLS in Europa wordt gebouwd bij concerngenoot Saab in Zweden. De overige modellen zijn een stationcarvariant van de BLS, een grote roadster en twee suv’s, waarvan de Escalade nog een typisch Amerikaanse mastodont is. Met het verdwijnen van Kroymans als importeur kan men bij Import USA Cars te Amsterdam terecht voor de Amerikaanse GM-produkten.

Marktaandeel (NL)

0,05 % (2005); 0,04 % (2006); 0,03 % (2007); 0,05 % (1e helft 2008)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
automerk, bls, cadillac, escalade, gm, henry-leland, oldsmobile, william-durant

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl