BMW

Geschreven op 02-02-2010 10:30 door autoblogger

BMW, voluit Bayerische Motoren Werke AG, is een Duitse autofabrikant afkomstig uit Munchen, Duitsland. Het merk is opgericht in 1916. Tegenwoordig horen ook de automerken MINI en Rolls Royce bij BMW.

Geschiedenis

BMW is opgericht door Karl Rapp en Gustav Otto. Origineel maakte BMW (toen nog BFW, Bayerische Flugzeugwerke) motoren voor vliegtuigen. Dit is verboden door het Verdrag van Versailles. In 1923 is BMW daarom overgestapt op het produceren van motorfietsen. In de jaren ’30 is BMW weer overgestapt op het maken van vliegtuigmotoren voor de Duitse Luftwaffe.

In 1959 zat de auto-divisie van BMW in financiële problemen. Er is toen besloten de rechten voor het produceren van de Iso Isetta te kopen. BMW ging de kleine auto produceren, maar bouwde er wel een eigen motorfietsblok in.

BMW en Rover

In 1994 kocht BMW de Britse Rover Group, bestaande uit Range Rover, Land Rover, Rover, Austin, Morris en MG. Dit bleek weinig succesvol. In 2000 maakte Rover grote verliezen en BMW besloot de onderdelen te verkopen. Enkel de rechten om de nieuwe MINI te produceren heeft BMW behouden.

BMW Motorfietsen

BMW bouwt motorfietsen sinds de eerste wereldoorlog. Ze zijn vooral bekend door toepassing van boxermotoren, maar er worden ook andere configuraties toegepast. In de modelnamen van de huidige series staat:

  • F voor motoren met een tweecilinder lijnmotor
  • R voor motoren met een tweecilinder boxermotor
  • K voor motoren met een viercilinder lijnmotor

BMW Auto’s

BMW is van oudsher beroemd om haar sportieve karakter en heeft een goede manier gevonden om dat te combineren met de huidige milieu-hype. Dat lijkt niet echt voor de hand te liggen, maar BMW moest wel om haar positie in de toekomst veilig te stellen. Onder de benaming Efficient Dynamics biedt BMW een uitgebreide range modellen met een lage CO2-uitstoot en daarmee een lagere belasting en bijtelling. Daarnaast is het programma uitgebreid met modellen aan de onderzijde. Dat betreft natuurlijk de Mini, die onder eigen naam wordt behandeld. De kleinste ‘echte’ BMW is de 1-serie, die net als alle BMW’s aandrijving op de achterwielen heeft, wat redelijk uniek is in die klasse. Dat model is inmiddels een familie met twee hatchbacks, een coupé en een cabriolet. De meest populaire en uitgebreide range is sinds jaar en dag de 3-serie, die in zijn vijfde gedaante alweer een aantal jaren meedraait. De auto is er als sedan, stationcar (touring), Coupé en Cabriolet, welke laatste helaas geen stoffen kap heeft. De 3-serie is met een hele reeks motoren beschikbaar, waarvan de topmotorisering in de M3 geleverd wordt. Het model erboven is de 5-serie, die gezien kan worden als de afstammeling van de auto die BMW begin jaren zestig van de ondergang redde. Van de 5-serie is ook een touring en een snelle M5 leverbaar. Eind jaren zestig werd de voorganger van de grootste limousine van BMW gepresenteerd, die we nu als 7-serie kennen. Dat model is ook met lange wielbasis leverbaar en voor wie nog groter en luxer wil heeft BMW de modellen van het merk Rolls Royce. BMW heeft als sportief merk naast haar M3 en M5 ook echte sportieve modellen. De 6-serie is de grote coupé, die in tegenstelling tot zijn voorgangers ook in open uitvoering leverbaar is. Roadsters maakten in een ver verleden deel uit van het programma en eind jaren 80 is daar weer op aangeknoopt met de komst van de Z1, die later gevolgd werd door de Z3, Z4 en bijzondere Z8. Inmiddels zijn we toe aan de tweede Z4, die een ingenieus kantelklapdak heeft, die voor de verandering zowel open als gesloten een harmonieuze lijn heeft. Suv?s maken al langer deel van het gamma met de X3 en (tweede versie van) de X5, de X6 en sinds 2009 de kleinere X1.

Marktaandeel (NL)

2,31 % (2002); 2,20 % (2003); 2,59 % (2004); 3,08 % (2005); 2,79 % (2006); 2,83 % (2007); 3,13 % (2008); 3,07 % (1e helft 2009)Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
1-serie, 3-serie, 5-serie, 7-serie, automerk, bmw, efficientdynamics, Gustav-Otto, isetta, Karl-Rapp, mini, rolls-royce, rover

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl