Aston Martin

Geschreven op 02-02-2010 10:17 door autoblogger

Aston Martin Lagonda Limited is een Britse autofabrikant uit Gaydon, Warwickshire, Engeland. De naam is afgeleid van de namen van een de oprichters, Lionel Martin, en de Aston Speed hill climb. Aston Martin is opgericht in 1913.

Geschiedenis

Aston Martin is opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. Het bedrijf Aston Martin produceerde in 1915 haar eerste auto, maar verdere productie kon niet doorgaan door de eerste wereldoorlog. Aston Martin is tot de tweede wereldoorlog heel klein gebleven.. Tussen 1915 en 1940 zijn er slechts 700 auto’s geproduceerd.

David Brown

In 1947 werd het merk gekocht door David Brown Limited. In datzelfde jaar werd ook het merk Lagonda door David Brown gekocht. Vanaf de jaren ’50 droegen Aston Martin’s modelnamen met de letters “DB”.

Jaren ’70 en ’80

Na financiĆ«le problemen kwam het merk in 1975 in handen van de Amerikanen Peter Sprague en George Minden. In de jaren ’80 veranderde Aston Martin wederom van eigenaar, Pace Petroleum en CH Industrials kochten zich in. Onder deze eigenaar is onder andere de vierdeurs Lagonda tot stand gekomen.

Ford

Tussen 1994 en 2007 was Aston Martin eigendom van Ford. Aston Martin was ondergebracht in de Premier Automotive Group naast Volvo, Jaguar, Land Rover, Lincoln en Mercury.

Een nieuw begin

In 2007 is Aston Martin wederom van eigenaar verwisseld, onder leiding van David Richards is het merk voor $848 miljoen van Ford gekocht. Ford heeft nog een klein aandeel (ongeveer 40-70 miljoen dollar) in het merk behouden.

Naast het einde van het Fordtijdperk is er ook een einde gekomende aan de fabricage van Aston Martins in Newport Pagnall (Milton Keynes). Daar bouwde men sinds 1954 handmatig auto?s in fabriekshallen die meer aan kippenhokken deden denken, maar daarmee het typisch Britse karakter van het merk belichaamden. Maar ook in Engeland eist de vooruitgang zijn tol en werden de nieuwe modellen V8 en DB9 al in massa gefabriceerd in Gaydon, waar ook Land Rovers en Jaguars worden gebouwd. Alleen de Vanquish werd nog in de oude fabriek gebouwd en met het verdwijnen van dat model is ook het doek voor Newport Pagnall gevallen. Met het wijzigen van de eigenaar verandert er vanzelfsprekend niets aan de merknaam en alles wat daar voor staat. Het is een chique merk waarmee de eigenaar toont dat hij geld en goede smaak heeft. De naam Aston Martin ontstond nadat Lionel Martin begin vorige eeuw met een door hem geconstrueerde auto de Aston Clinton heuvel beklom.

Europese top van exoten

Van alle merken en modellen die gerangschikt kunnen worden als exoten is Aston Martin het bestverkochte merk in Europa met bijna 4000 eenheden in 2007. Ferrari verkocht in die periode 75% en Lamborghini 20% van dat aantal. Aston Martin doet het onder de hoede van haar nieuwe eigenaar dus minstens zo goed als onder voormalige dochter Ford Motor Company, maar wordt ook geholpen door de kleine en daarmee goedkope V8 Vantage en Roadster. Het programma bestaat verder uit de DB9 die in verschillende varianten wordt aangeboden, waaronder de min of meer op zich staande DBS, die aan de top van het gamma staat. Belangrijke uitbreiding wordt verwacht met de introductie van de vierdeurs Rapide, die in 2006 al als prototype te zien was in Geneve.Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
aston-martin, automerk, dave-richards, ford, lagonda, lionel-martin

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl