Alvis cars

Geschreven op 31-05-2011 21:19 door autoblogger

Alvis auto’s werden geproduceerd door de fabrikant ‘Alvis Car and Engineering Company Ltd uit Coventry, Verenigd Koninkrijk, van 1919 tot 1967. Alvis bouwde alleen complete chassis. De koetswerken werden gebouwd door bekende carrosseriebouwers, zoals Cross & Ellis, Charlesworth, Vanden Plas, Mulliner, Park Ward en Graber. Het bedrijf produceerde echter ook vliegtuigmotoren en militaire voertuigen, die laatste blijft als langste actief…

Geschiedenis

Het oorspronkelijke bedrijf, TG John en Co Ltd, werd opgericht in 1919. De eerste producten waren stationaire motoren, carburateur organen en motorscooters. De oprichter van het bedrijf TG John was benaderd door Geoffrey de Freville voor het ontwerpen van een viercilinder motor, met aluminium zuigers en druksmering, zeer ongebruikelijk voor deze periode. Sommigen hebben gesuggereerd dat de Freville de naam Alvis heeft voorgesteld als een verbinding van de woorden “aluminium” en “vis” (dat betekent ‘sterk’ in het Latijn), hoewel de Freville dit ontkend. Misschien dat de naam was afgeleid van de Noorse mythologische wapensmid, Alvis, maar de echte oorsprong is nog steeds onbekend.

Het eerste auto model, de 10/30, was een instant succes en zet een reputatie voor kwaliteit en prestaties waardoor het bedrijf bekend is geworden. In 1921 veranderde het bedrijf haar naam en werd het de Alvis Car and Engineering Company Ltd, men verplaatste de productie naar Holyhead Road, Coventry.

In 1923 trad Kapitein Smith GT-Clarke toe, hij was afkomstig van Daimler als Chief Engineer. Deze partnerschap duurde 25 jaar en samen was men verantwoordelijk voor het produceren van enkele van de meest succesvolle producten in de geschiedenis van het bedrijf.

Over een periode van 47 jaar, met uitzondering van de tweede wereldoorlog, zijn er 21.263 Alvis personenauto’s gemaakt. Daarvan zijn er wereldwijd voor zover bekend nog 3939 over.

In 1936 werd de bedrijfsnaam veranderd in Alvis Ltd en dankzij de oorlog werden ook producties van vliegtuigmotoren en gepantserde voertuigen toegevoegd aan de onderneming.

Het einde

Alvis werd, als onderdeel van Rover, opgenomen in British Leyland en werd gekocht door de Verenigde Wetenschappelijk Holdings plc in 1981. Vervolgens wordt de naam van het bedrijf veranderd in Alvis plc. In 1998 werd de afdeling pantservoertuigen van GKN plc genomen en de belangrijkste Britse industrie operatie verplaatst van Coventry naar Telford. Inmiddels mag niemand het gebruik van de welbekende Alvis ‘rode driehoek’ meer gebruiken, wederom een beroemd Brits auto-merk dat niet meer bestaat…Login om dit wiki-artikel aan te vullen of te wijzigen. Ben je nog niet geregistreerd? Meld je aan!

Tags:
alvis, automerk, klassiekers

Revisies:

Er zijn geen revisies voor dit artikel.

Artikelen op autoblog.nl